Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Аптеките ще получават по 4 лв. на рецепта за напълно платени от НЗОК лекарства

Промяната влиза в сила от началото на 2022 г.

Аптеките ще получават по 4 лв. на рецепта за напълно платени от НЗОК лекарства

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 1 януари 2022 г. аптеките ще получават по 4 лв. на рецепта за напълно платени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лекарства. Досега Здравната каса заплащаше по 2 лева за изпълнена рецепта за напълно реимбурсираните лекарства.

Увеличението на средствата (от 2 лв./2,20 лв. на 4 лв.), които Националната здравноосигурителна каса ще плаща за всяко отчетено електронно предписание с предписан лекарствен продукт, чието ниво на заплащане е 100%, е записано в наредба за условията, реда, механизма и критериите за заплащане от НЗОК на лекарствени продукти, медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели. Документът е публикуван за обществено обсъждане.

Така ще се осигури справедливо и адекватно заплащане на притежателите на разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти за дейността по отпускане на лекарствени продукти, заплащани напълно от НЗОК с пълно ниво на заплащане. 

Още по темата

Досега в случаите на 100% реимбурсирани лекарствени продукти за домашно лечение на здравноосигурените граждани аптеката не начислява надценка за търговец на дребно при формиране на цената на лекарствения продукт. Така търговецът на дребно, който е сключил договор с НЗОК за доставка на тази група реимбурсирани лекарствени продукти, е нормативно задължен от свое име и за своя сметка да закупува от търговеца на едро лекарствени продукти, да ги реализира на стойността, на която ги е придобил, като единственото заплащане, което аптеките получават за така осъществяваната дейност е таксата от 2 лв./2,20 лв. за административна обработка на всяко изпълнено електронно предписание.

За прилагането на новата уредба са необходими финансови средства от бюджета на НЗОК, които трябва да бъдат предвидени в проекта на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г.

Увеличението на бюджетните средства за прилагане на тази мярка е 15 млн. лева, или общото бюджетно въздействие ще нарастне на 30 млн. лв.

Срокът за влизане в сила на нормативната промяна е 1 януари 2022 г.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
3,3 млн. души преминаха през терминалите на Летище София през 2021 г.