IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арести във Фонда за лечение на деца в чужбина

Акцията на ГДБОП е по сигнал на здравния министър за финансови измами и източване на Фонда

14:53 | 20.04.16 г. 2
Арести във Фонда за лечение на деца в чужбина

Над 10 души от Фонда за лечение на деца в чужбина, сред които и директора му Павел Александров, са задържани при акция на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и специализираната прокуратура. Информацията е потвърдена пред БНР от Министерството на вътрешните работи (МВР).

Арестите са осъществени днес по обяд, малко преди насрочено заседание на фонда, на което е трябвало да бъдат разпределени пари за лечение на деца.

Разследването по досъдебното производство е за организирана престъпна група за корупционни престъпления, уточняват от прокуратурата. Участници в групата са длъжностни лица от Център Фонд за лечение на деца, извършвали длъжностни престъпления и получавали подкупи. 

Акцията е започнала след сигнал на здравния министър Петър Москов, информира bTV. Тя се провежда след няколкомесечно разследване и действащо досъдебно производство в специализираната прокуратура за организирана престъпна група. Сигналите са били за финансови измами и източване на Фонда.

Злоупотребите, които са открити във Фонда, са десетки и тепърва предстои разследване по всички случаи. Става въпрос за злоупотреби, свързани с лечението на деца в чужбина, настаняването на семействата, транспортирането на семействата до страни зад граница и ред други нарушения, сред които и финансови злоупотреби.

„Шокиран съм от тази новина, че въобще можем да говорим за такова нещо, когато става дума за деца. Че може да има злоупотреба с парите за лечението на деца“, каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. „Изненадан съм, че с това се занимава ГДБОП. То навежда на мисълта, че тук има организирана престъпност, а не просто нарушение на закона или злоупотреба от отделен човек“, посочи той.

По думите му през годините винаги е имало проблеми с работата на Фонда. „Отдавали сме го на това, че има пари, които трябва да се разпределят измежду хора с по-големи нужди от обективните възможности на Фонда“, каза още Стойчо Кацаров.

„Създаваше се впечатление за прозрачност във Фонда, но вероятно зад нея сигурно са били скрити неща, които не са били видими за обществото, за да се стигне до арести на целия Фонд“, допълни той.

Според Кацаров лечението в чужбина е огромен проблем, който продължава с години. Според него не бива да съществува нито Фонд за лечение за деца, нито специализирана комисия в здравното министерство.

"По европейските правила е достатъчно създаденото в Здравната каса с всичките й правомощия да издава документи и да заплаща лечението на българските граждани в чужбина, независимо дали става дума за възрастни граждани, или за деца", каза Кацаров.

Средства от Фонда за лечение на деца в чужбина са били отклонявани към лични сметки, установили разследващите преди днешните арести, твърди "24 часа". Освен това самият Павел Александров вземал подкупи от родители на болни деца, които са му носени на ръка. При акцията в неговия кабинет били открити пликове с пари.

Александров злоупотребявал и с настаняването на болните деца и семействата им при лечение във Франция. Той ги насочвал към свои апартаменти и по този начин прибирал сумите, които държавата плаща за настаняване на болните деца.

Злоупотребите са били документирани от ГДБОП и спецпрокурорите със специални разузнавателни средства, имало и свидетели, които са помогнали на разследването.

През август 2014 г. служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков върна като директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров, който бе уволнен в началото на октомври 2013 г., след като управлява Фонда в продължение на три години.

Тогава здравният министър Таня Андреева обясни, че той е освободен заради нарушения в работата - както административни, така и в сферата на трудовото законодателство.

Ненков обаче мотивира връщането му с това, че по времето на управлението на Александров "фондът е работил по релси".

Още по темата можете да научите от видеото на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
а според мен цената на медицинските услуги е нерално висока ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Някои кражби водят до косвени убийства Когато във бюджета на държавата няма пари за животоспасяващи лекарства и операции и т.н. държ.дейности които застрашават пряко или косвено човешкият живот означава ,че офшорките са косвени убийци - криминално престъпление - СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА ЛИХВАРСТВОТО тоест когато България дава 1 милиард лева за лихви по държ.дълг а няма пари за здравеопазване и т.н. дейности означава ,че и лихварите са косвени убийци както и сенчестата икономика ,и корупцията ,и кражбите през разходите на бюджета.Конституцията чл.19 т. 2 - ''Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя'' - офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика тоест противоконституционни и косвени убийци - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още