Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Аржентина иска да купува българско розово масло

Бе поискано и сътрудничество за създаването на сдружения между български земеделски стопани и аржентински производители на селскостопанска техника

Аржентина иска да купува българско розово масло

Снимка: МЗХ

Аржентина има интерес да купува българското розово масло за козметичната и фармацевтичната си индустрия. Това стана ясно по време на среща между министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и извънредния и пълномощен посланик на Аржентина Н. Пр. Алфредо Атанасоф.

„Гордеем се с високото качество на розовото ни масло и търсим външни пазари за реализацията му“, категоричен бе земеделският министър. По думите му и други страни са започнали производство на розово масло, но използват нашето като подобрител за качеството.

Още по темата

От страна на Аржентина бе поискано сътрудничество за създаването на сдружения между български земеделски стопани и аржентински производители на селскостопанска техника.

„Страната ни развива технология за директна сеитба. Тридесет и девет процента от съоръженията в България са аржентинско производство“, каза от своя страна Н. Пр. Алфредо Атанасоф.  Според него се наблюдава добро присъствие на вносителите на селскостопански машини на нашия пазар. „Вярвам, че по този начин България  може да повиши значително нивата на продукцията си“, допълни аржентинският посланик.

По време на срещата заместник-министър Георги Събев подчерта интереса на Селскостопанска академия и научните институти в нейната структура за установяване на контакт с Националния институт за селскостопански технологии (INTA) в Аржентина за сътрудничество и съвместна работа.  „Климатичните условия на двете страни са сходни, така че можем обменим  опит и добри практики“, допълни той.

В рамките на разговора бе обсъдена и темата за обмен на опит между български и аржентински специалисти в областта на противоградовата защита. Аржентина има дългогодишен опит в използването на самолети и генератори за борба с градушките, а към момента двама аржентински специалиста участват в пилотния проект за самолетен способ и обучават български пилоти.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ГЕРБ за кабинета на ИТН: Влизаме в залата, гласуваме против