IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аркади Шарков: Ваксинационният план на България трябва да бъде прекроен

Хората имат доверие на публичните личности, на политиците, които са си поставили ваксина, смята икономистът

22:45 | 04.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ваксинационният план на България трябва да бъде прекроен по отношение на свободата на ваксиниране - на тези, които искат, трябва да им бъде предоставена възможност да се ваксинират веднага. Трябва да се помисли и за начин, по който ваксините да бъдат пуснати на свободния пазар. Това заяви Аркади Шарков, здравен икономист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Светът е бизнес”. 

Шарков коментира причините, поради които България изостава с броя на ваксинирани жители на европейско ниво. Според него задължителният елемент при ваксинациите би стреснал населението, но трябва да има стимули.

“Можеше да се предоставят повече средства на различни медицински представителства, на различни пациентски организации, за да се обяснява на пациентите и те да бъдат мотивирани”, посочва икономистът.

Той допълни, че хората имат доверие на публичните личности, на политиците, които са си поставили ваксина.

“Хората биха имали по-голямо доверие на ваксините, ако водещите политически представители си ги поставят”, коментира още Шарков.

По отношение на Европейския съюз здравният икономист отбеляза, че има изследвания от края на миналата година на Der Spiegel и Financial Times, според които  Европейската агенция по лекарствата, под натиска на Европейската комисия, нарочно е забавила одобрението на ваксините на Pfizer/BioNTehch и Moderna с цел да облагодетелства европейските производители, включително Sanofi и AstraZeneca, които се забавиха с процеса.

“Виждаме предимствено третиране, чисто търговско, но когато става въпрос за управление на криза, това трябва да е изключено”, изтъква икономистът.

Според него неумелото справяне с пандемията ще засили антиевропейските настроения.

“От това как се ръководи кризата зависи каква ще е чисто политическата картина в следващите 2-3 години, посочва още Шарков.

Целия разговор може да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още