Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Аркади Шарков: Здравната каса можеше да спести 44 млн. лв. за три години

При предимствено предписване на биоподобни медикаменти са възможно спестявания за НЗОК и за самите пациенти, посочи икономистът

Аркади Шарков: Здравната каса можеше да спести 44 млн. лв. за три години

Снимка: Pixabay

За периода 2015-2018 г., при положение, че лекарите предписват предимно биоподобни, а не биологични продукти, е могло да бъде увеличен достъпът до лечение на близо 76% (126 хил.) пациенти и съответно да бъдат спестени около 44 млн. лв. от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това каза Аркади Шарков, здравен икономист от Експертния клуб за икономика и политика, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Шарков коментира темата на база анализ на ЕКИП, наречен "Достъп до здраве". По негови думи възможността за взаимозаменяемост между биологичните и биоподобни терапии вече е добре позната практика в европейските държави, които се опитват да постигнат по-голям достъп до здравеопазване с парите, които имат за лечение.

„При предимствено предписване на биоподобни медикаменти са възможно спестявания за НЗОК и за самите пациенти, което би увеличило достъпа им до лечение“, посочи икономистът. 

Още по темата

Като част от удачните европейски модели, които биха могли да бъдат приложени у нас, гостът посочи варианта Здравната каса да заплаща напълно разходоефективната терапия - биоподобната, а пациентите да доплащат, в случай, че искат лечение с биологични продукти. 

"В цяла Европа институциите работят, за да убедят гражданите, че биоподобните продукти не са по-некачествени, въпреки че са по-евтини. У нас подобни разговори няма", отбеляза експертът.

Шарков коментира и причините медикаменти да бъдат аттегляни от българския пазар вследствие на ценовата ерозия.

„Премахването на вътрешното рефериране би спомогнало за това цената на лекарствата да бъде по-динамична и съответно фармацевтичните компании да могат да оставят продуктите си на пазара, без да осъществяват загуби“.

Очаквайте видео с целия разговор!

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември