IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армията изпълнява задачите с ограничения заради липса на пари и кадри

Затрудненията идват и от остарялото въоръжение и бойна техника, сочи докладът за въоръжените сили, приет от кабинета

17:39 | 30.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Правителството прие редактираната версия на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година. Според приетия от служебното правителство на Огнян Герджиков документ, въоръжените ни сили са в състояние частично да изпълняват задълженията си заради системно недофинансиране, остаряла техника и липса на желаещи да попълнят военните редици.

Кабинетът "Борисов" 3 обаче изтегли доклада от парламента.

"Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС", пише в новия доклад. 

В него се отбелязва обаче, че това продължава да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника. По тази причина някои задачи се изпълняват с ограничения. 

Основните констатирани проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, който вече достига 20% от щатния състав, въпреки усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав; недостатъчното ресурсно осигуряване на въоръжените сили; затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности, пише още в документа, който правителството предлага на Народното събрание да приеме.

През 2016 г. във въоръжените сили са проведени 258 учения, като подготовката е съсредоточена предимно в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е около 760.

Общо 100 специализирани формирования за овладяване на последствия от бедствия са поддържали постоянна готовност и са провели общо 152 операции за оказване на помощ на населението с участието на 815 военнослужещи и 161 единици техника.

В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция до края на 2016 г. са се включили над 2700 военнослужещи.

В доклада се предлагат конкретни действия в рамките на Бюджет 2018, насочени към започването на политики за решаване на най-сериозните проблеми на въоръжените сили.

Коренно променената среда на сигурност налага и провеждането на дебат за постигане на траен политически консенсус и изготвяне на национален план за увеличение на бюджета за отбрана до 2% от БВП до 2024 г., в съответствие с решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс, пише в документа.

Предвиждат се също комплексни мерки, свързани както с реализирането на политика за устойчиво кариерно развитие на хората в отбраната и търсенето на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, така и с повишаването на тяхното социално положение и издигането на престижа на военната професия.

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Не мога да разбера неистовия напън на българската администрация да изкарва всичко, че е наред, когато и от самолет е видно, че не е. Не може да обясняваш, че имаш 20% недостиг на кадри, че имаш стара въоръжение, но можеш да се справиш със заложените ти задачи, просто е абсурдно, значи или си завишил прекомерно необходимите ти хора и оборудване или лъжеш, че можеш да се справиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още