IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армията ще се включи по-активно в отбраната на границата

Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили са предложени от Министерския съвет и са подкрепени от всички парламентарни групи

17:28 | 12.02.16 г.
Армията ще се включи по-активно в отбраната на границата

Армията да се включи по-активно в отбраната на границата. Това предвиждат законови промени, подкрепени от всички парламентарни групи. Те се обединиха около поправка на чл. 57 от Закона за отбраната и въоръжените сили с цел по-ясно да бъде разписана помощта, която може да оказват в мирно време въоръжените сили на МВР по охраната на границата. Това съобщи пред журналисти заместник-председателят на парламентарната комисия по отбрана Валентин Радев от ГЕРБ, съобщи БТА.

Радев отбеляза, че инициативата за промените е на Министерския съвет и лично на премиера.

За предложението военните да помагат на полицаите при охраната на границата съобщи преди дни министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя уточни, че военните обаче няма да имат право да арестуват. Те само ще патрулират с екипи на полицията. Сега армията помага само с техника и логистика. 

„Поради усложнената обстановка, геополитическа и в региона, се налага, както много други държави направиха, там, където има миграционен натиск, да се използват по-активно въоръжените сили“, посочи Радев.

Предвижда се средствата за участието на армията в охраната на границата и логистиката да бъдат разпоредени от Министерски съвет. Каква сила ще бъде използвана, ще бъде определено с акт на министъра на отбраната, уточни Валентин Радев.

Това се прави със съгласието на всички политически сили, сутринта спешно заедно със заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов и съветника на премиера Аню Ангелов помолихме всички политически сили да подкрепят тези текстове, добави той.

Досега под законопроекта са се подписали депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС, "БСП лява България", "Атака", БДЦ. От АБВ са потвърдили, че ще подкрепят измененията, очаква се техен представител също да подпише законопроекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още