IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армията вече ще охранява границата, реши парламентът

Министърът на отбраната ще определя правилата за използване на сила

10:53 | 18.02.16 г.
Армията вече ще охранява границата, реши парламентът

Армията вече ще пази границата ни и ще патрулира съвместно с гранична полиция. Това решиха депутатите като приеха почти с пълно мнозинство на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Досега военните оказваха само логистична подкрепа на полицаите.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че подробностите за това какви точно правомощия ще има армията, колко военни ще охраняват границата и какъв вид войски ще бъдат изпратени, предстои да бъдат обсъдени с вътрешния министър Румяна Бъчварова. 



Депутатите пък са единодушни, че страната е подложена на силен миграционен натиск от Близкия Изток и въоръжените сили са единствената институция, която разполага със сили и средства да помага на гранична полиция.

Ненчев също предупреди, че със затоплянето на времето се очаква бежанската вълна да се засили.

Промените в закона предвиждат министърът на отбраната да определя правилата за използване на сила при изпълнението на задачите, което практически оставя на изпълнителната власт пълната преценка докъде ще се простират правомощията на военнослужещите – кога ще имат право да задържат и арестуват, да прилагат помощни средства и евентуално да използват огнестрелно оръжие.

Министерският съвет пък ще определя финансовото и ресурсното осигуряване на мисията, което би трябвало да означава, че парите за изпращане на войската по границата ще се отпускат допълнително извън бюджета на Министерство на отбраната.

Още новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още