Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Арнаудова: Законът за частната охрана може да доведе до разпад на държавността

Това ще бъде армия под ръководството на кмета на общината, заяви говорителят на главния прокурор

Арнаудова: Законът за частната охрана може да доведе до разпад на държавността

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Разрешаването на кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охрана на цели урбанизирани територии може да доведе до разпад на държавността. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по bTV.

В понеделник и главният прокурор, и президентът независимо един от друг, атакуваха в Конституционния съд (КС) текстове от Закона за частната охранителна дейност (ЧЗОД).

Основното притеснение е, че кметовете на практика ще могат да създават своя собствена армия. Според главния прокурор и държавния глава охраната на населените места трябва да остане задължение на МВР.

Атакуваните от Цацаров разпоредби „категорично противоречат на принципите на правовата държава. Те са противоконституционни и защото с отнемането на правомощия от държавата и възлагането им на частни субекти, е налице опасност и за националната сигурност, и за нарушаване на правата на всички български граждани“, каза Арнаудова.

По думите ѝ по новите разпоредби частните охранители ще имат правото включително да задържат хора.

Със закон се предоставят такива правомощия на частно-правни субекти, с каквито разполагат органите на държавната власт, конкретно служителите на МВР. Това ще са хората, които реално ще правораздават на улицата, които ще могат дори да използват оръжие в случай на съпротива и на тяхната лична преценка се предоставя дали да се намесят, кога, дори да вземат властта в свои ръце и да отвеждат лица в съответното районно управление на МВР. Те ще охраняват обществения ред по време на изборите, а законодателят не е предвидил ограничение, каквото съществува за служителите на МВР, да не членуват в политически партии, изтъкна Арнаудова.

„Действително това ще бъде една, образно казано, армия под ръководството на кмета на общината“, посочи тя.

В отговор на въпрос говорителят каза, че в закона не е регламентирано кой ще има повече правомощия – МВР или частните охранители.

„Българските граждани вече плащат за услугата сигурност с данъците си. Недопустимо е да бъдат натоварени, дори през бюджета на общината, с финансови задължения за услуга, която им се дължи по конституция“, добави Арнаудова.

Относно представената вчера нова версия за инцидента в Хитрино говорителят повтори коментара на прокуратурата, че хипотезата, цитирана от „Булмаркет“, вече е била обект на разследването и е била отхвърлена, както и че частните експертизи не могат да послужат, нито за промяна на изводите на прокуратурата, нито на органите на съда.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
2
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
в САЩ си имаха Пинкертън, ние имахме СИК и ВИС-2 .... колко още уроци ни трябват, зада разберем че това не само е неправилно, ами е вредно !
0
 
5
 
9
khao до: Sakamano
преди 1 година
Няма профилна снимка
охраната (сигурноста) трябва да е отговорност само на Държавата. В крайна сметка това е една от историческите причините за възникването на Дъражавата като организация... аутсорснеш ли това нейно задължение, все едно си аутсорснал Държавата! ... тук няма място за свободен пазар!
2
 
0
 
8
Hahoto до: Sakamano
преди 1 година
Няма профилна снимка
Абсолютно си прав, за това написах правата на охранителите да се регламентират в читав закон, който наистина да е полезен за обществото.
1
 
4
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Лошо няма, но защо трябва общината да го командва това частно охраняване? Кметът да ги прати да му копаят лозето ли? Нали всички плащат?
2
 
8
 
6
преди 1 година
Едно е когато хората доброволно се обединят за да си организират частна охрана, друго е да предоставят тази власт на кмета, защото навсякъде ще стане като в село Галиче.

Още от Икономика и политика
Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия