Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ARPharM: Нови регулации ще затруднят достъпа до иновативни лекарства още повече

Външното референтно ценообразуване да се премахне, предлагат експерти

ARPharM: Нови регулации ще затруднят достъпа до иновативни лекарства още повече

Снимка: Pixabay

И сега българските пациенти получават достъп до иновативни лекарства с голямо закъснение, а ако станат факт предлаганите нормативни промени в момента допълнително ще го затруднят. Наред с новите регулации, които се подготвят, реферирането като метод на ценообразуване на новите лекарства вече е пречка пред достъпа на пациентите. Това стана ясно на конференцията „Достъп до лекарствена терапия – възможности и предизвикателства“, организирана от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).

Референтното ценообразуване на новите терапии вече е по-скоро сериозна бариера, отколкото регулаторен механизъм в лекарствената политика, каза проф. Тони Веков от Медицинския университет в Плевен. Той посочи редица регулаторни пречки пред достъпа до нови лекарства, като допълни, че 1500 търговски марки са изтеглени от България, откакто се прилага референтното ценообразуване. Причината е, че по този метод се стига до такова понижение на цените, с които кандидатстващите лекарства да бъдат разрешени за реимбурсиране от Здравната каса, че се губи икономическата логика.

Външното референтно ценообразуване да се премахне, като се въведе оценка на здравните технологии плюс споразумение за споделяне на риска и задължително проследяване на здравния резултат, предложи проф. Веков.

Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM, акцентира върху забавянето на достъпа до нови терапии у нас. Българските пациенти получават достъп до иновативни терапии средно 547 дни след разрешението им за Европа от Европейската агенция по лекарствата при средно 417 дни за ЕС. С готвените нови регулации от здравното министерство достъпът може да се забави с още 400-500 дни, каза Денев. Така болните у нас ще получават ново лекарство с около три години по-късно от останалите в ЕС. Достъпът до нови терапии в България е ограничен, а предлаганите нормативни промени допълнително ще го затруднят.

Референтното ценообразуване е спестило над 25 млн. лв. на Здравната каса за 2018 г., каза проф. Николай Данчев, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Съветът е разгледал близо 1000 подадени цени на лекарства за една година.

Новата медицина в лицето на иновации като клетъчната терапия и генните терапии при нелечими заболявания вече е налице, но ни трябва и нова математика, за да я оценим, каза д-р Борислав Борисов, управител на консултантската компания „Прескрипция“. Без оценка на терапията не може да се върви напред, особено при иновативните методи, допълни той.

Паралелният внос на лекарства е ефективно решение при недостиг на националния пазар – той е решение за 62% от случаите на липсващи лекарства, каза Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. Европейската статистика сочи, че паралелните дистрибутори реагират най-бързо в такива случаи и могат да преодолеят дефицит средно за три седмици. Асоциацията развива пациентска платформа, чрез която директно се подават сигнали за липсващи лекарства от крайни потребители.

По статията работи: автор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 23 април