Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Асен Василев: Финансовото министерство има най-подготвения състав

Ананиев и служебният министър влязоха в пререкание за бюджета

Асен Василев: Финансовото министерство има най-подготвения състав

Кирил Ананиев (вляво) и Асен Василев. Снимка: БГНЕС

Ще разчитам изключително много на колегите в министерството. Отдавна знаем, че тук работят професионалисти. Това е едно от министерствата, които има най-добре подготвения състав. Такива бяха първите думи на служебния финансов министър Асен Василев, който официално пое поста от колегата си Кирил Ананиев.

При предаването на властта Ананиев отбеляза, че страната е в стабилно финансово състояние. „Сутринта за съжаление чух от президента изказване за това, че държавата е в тежко финансово състояние, едва ли не в криза. Сега, на него му е простено, той не е финансист. Искам да заявя, че изпълнението на бюджета върви много добре, приходите също”, каза вече бившият финансов министър.

Повод за коментара му бяха думите на Румен Радев, че отиващото си правителство „изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове“. Държавният глава обърна внимание и на това, че не бе внесена актуализация на бюджета, което може да се разбира единствено като „абдикиране от отговорност“.

Според Ананиев обаче всички плащания, свързани с пандемията, са осигурени до края на май, а актуализация на бюджета не е предложена, защото това означавало втори бюджет на отиващ си кабинет. „Това не е нещо, което се прави за 3 дни, процесът е дълъг“, каза бившият финансов министър. „Няма как да правиш актуализация, която няма да отразява политиките и програмите на новото правителство, не е коректно и честно, а всички живеехме с мисълта, че новите субекти в политиката ще направят свое правителство и програма. Вие на мое място щяхте ли да предложите актуализация“, попита Ананиев. В неясна ситуация не се прави актуализация на бюджет, добави той и подчерта, че бюджетът има кешова маневреност за посрещане на разходите, които предстоят. 

Още по темата

По темата се включи Асен Василев, като подчерта, че той би направил „малка актуализация“ в името на това да се подсигурят и за следващите няколко месеца парите за противоепидемичните мерки. Служебното правителство обаче няма такива правомощия, подчерта служебният финансов министър. Според него евентуалното им продължение може да се случи само чрез преструктуриране на разходната част. „Трябва да се лишим от предвидени вече разходи по други пера, или да повишим събираемостта на данъците", обясни Василев.

Относно бюджета той благодари на Ананиев, че въпреки продължаването на кризата са успели с преструктурирания на разходи да продължат социалните мерки до края на май. Като най-важна задача на служебния кабинет и финансовото министерство Василев определи обезпечаването на изборите, както и грижата за фирмите, самонаетите лица и гражданите, които са в тежка ситуация след една година на финансова, икономическа и вече политическа криза.

Кирил Ананиев пък подчерта, че служебният кабинет трябва да одобри разходите за предстоящите избори най-късно 55 дни преди тях, което означава, че срокът е в понеделник. Той обяви също, че е пратил писма до всички ведомства със срок до 13 май да си заявят исканията за бюджета за следващата година.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кирил Петков ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от ДКК*