Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Асен Василев: Индикативната дата за приемане на еврото остава 1 януари 2024 г.

Недопустимо е и нямаме морално право да вкарваме България в еврозоната, българският народ трябва да бъде попитан, настояват от „Възраждане“

Асен Василев: Индикативната дата за приемане на еврото остава 1 януари 2024 г.

Снимка: БГНЕС

Индикативната дата за приемане на еврото в България остава 1 януари 2024 г. Правителството твърдо седи зад това единната валута да бъде въведена. Това каза по време на петъчния парламентарен контрол министърът на финансите Асен Василев в отговор на депутата от „Възраждане“ Цончо Ганев, който поиска повече яснота по процеса и обвини управляващите в непрозрачност.

Националният план за въвеждане на еврото е наличен от 5 юли миналата година, когато беше публикуван за обществено обсъждане. Към него са направени някои технически бележки относно сроковете, които обаче не са свързани с датата на въвеждане на единната валута. Този план разяснява детайлите около въвеждането на еврото, но сте прав – той не заменя анализа относно това какви ще бъдат ефектите върху икономиката. Имаше такъв анализ преди години, но сега е нужен нов и Министерство на финансите и БНБ ще го изготвят и представят на обществото“, каза Асен Василев.

Относно притесненията на „Възраждане“ при какъв курс еврото ще замени лева министърът припомни за пореден път, че това ще се случва по текущия курс, както е записано и в плана. 

Още по темата

Василев подчерта, че на практика страната ни вече е въвела еврото, тъй като сме във валутен борд. „Ние реално вече сме поели всички ефекти от това – когато ЕЦБ реши да печата пари и тази стъпка генерира инфлация, тя идва и в България. Ако нямахме валутен борд, дискусията щеше да е съвсем различна. Ако няма да махаме борда, ние реално сме приели вече еврото. Това ни дава място в стаята, в която се вземат решенията каква да бъде политиката. Сега не влияем в процеса и не участваме. Ако въведем единната валута, нашият глас ще се чува, а това е важно в тази трудна ситуация“, категоричен бе Василев.

Според Цончо Ганев обаче последните държави, които са се присъединили към еврозоната, имат рекордна инфлация и това, за което говори министърът, е утопия. „Недопустимо е и нямаме морално право да вкарваме България в еврозоната. Българският народ трябва да бъде попитан“, обяви депутатът.

Василев отново му отговори, че в момента страната ни така или иначе приема всички решения на Европейската централна банка, без значение дали са добри или лоши. „Ако „Възраждане“ предлага да падне валутният борд – кажете си го! Но искам ясно да ви заявя, че ние можем да променяме европейската политика и мога да ви дам пример с петролното ембарго. Поискахме и ще си получим изключенията, които ползват и другите страни, които ги поискаха. Ако не седиш на масата, си част от менюто, ние искаме да седим на масата“, добави Василев.

Дебатът в залата продължава с процедурни изказвания по начина на водене.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
0
 
11
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз бих се обзаложил че на 1 януари 2024 еврозоната ще е не по-малко стабилна отколкото е днес. Понеже видях че има коментари на противоположното мнение им предлагам да се разберем за някаква сума и да сключим този бас.
0
 
3
 
10
andy до: andy
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Всъщност напълно възможно точно това да е целта им. Безпрекословно изпълнително правителство, което да изпълни поставените му задачи в най-кратки срокове, а след това потоп на тази територия. Американците са хитри и подмолни, не са никак глупави.
2
 
3
 
9
andy до: scott
преди 1 месец
Няма профилна снимка
С това правителство трудно ще доживеем до 2024. За 3 месеца направи повече поразии от предишното за 12 години, а и рейтинга му се срина главоломно. Тези хамериканци съвсем се ос-раха този път. Заложиха на най-куцото магаре.
1
 
3
 
8
mrynmryn до: nkavrakov1982
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ела на себе си, питай народа колко депутата има в парламента, питай ги, кои са последните ни три президента, питай ги какво е "главница" - 70+% няма да ти отговорят. Тук дори половината изобщо не трябват да имат право на глас, по време на избори.
2
 
2
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Докъто не сме в Шенген - няма опасност да приемем еврото, ако ще кирето да кацне на марс за целта. Няма държава, която не е в Шенген и е приела еврона - законно. Решенията на българското правителство по въпросът са маловажни, засега.

Още от Икономика и политика
Близо 112 хил. украинци са потърсили убежище у нас към края на май