IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Пеканов: Назначени са проверки по всички оперативни програми

Планът за възстановяване и устойчивост не е достатъчно амбициозен, твърди служебният вицепремиер по управление на европейските средства

10:14 | 20.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Работи се активно по осигуряване на прозрачност на изразходване на европейските средства. Назначени са проверки по всички оперативни програми, за да има сигурност, че те се договарят и изпълняват в нужните срокове. Върви и планирането по следващия програмен период. Това коментира пред БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му по две от оперативните програми „има някои притеснения“, но е бил уверен от управляващите органи, че това е стандартна процедура и винаги в края на програмния период средствата успяват да бъдат договорени, изпълнени и усвоени. „Става дума за това, че процентът на изпълнение не е толкова висок, колкото по другите оперативни програми", обясни Пеканов.

Той допълни, че мониторингът е много важен, да се осигури тези средства да стигнат до хората. Такива механизми вече са заложени отчасти в Плана за възстановяване. Според него това е един от най-важните приоритети, ЕК да осигури средствата, които са на всички европейци и на всички българи, да стигнат до тях.
Според Пеканов Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс и от години в Европейския паричен съюз и в еврозоната се говори за нуждата от такъв ресурс за преодоляване на кризите по-бързо, за подобряване на икономиката, и това е много важна инициатива. 

„От друга страна, ние заварваме процеса по изготвяне на този План в една много трудна фаза. И заварваме един план, който все още не е достатъчно готов, а по мое мнение и не е достатъчно амбициозен. В други страни плановете са развити в началото като макрорамка, след което от отделните по-специфични по ресори министерства и експерти.

А тук този подход не е напълно спазен“, обясни вицепремиерът. Той добави, че има въпроси без отговор относно плана. "Има технически неизправности, които службите на ЕК неформално ни индикират, че не са готови. Т.е., той в сегашния си вид не е готов, а в същото време ние искаме да го подобрим", коментира Пеканов.

В разговора той подчерта, че в България трябват комплект от мерки, които да гарантират, че инвеститорите ще имат сигурност и стабилност, идвайки тук.

„Тази седмица имах срещи с почти всички директори на дирекции, които са управляващ орган по оперативни програми. Информацията идва всеки ден и проверяваме всичко, което може да буди някакви притеснения.

„Енергийната ефективност е един от седемте приоритета на ЕК и това е нещо важно за зеления преход. От друга страна се чуват доста притеснения в България, че по някакъв начин средствата не са били използвани по най-добрия начин. Тук търсим прецизиране на самите технически компоненти в Плана за възстановяване и устойчивост. Критериите са голям проблем и трябва да бъдат проверени. Опитваме се да се намесим в начина, по който ще бъдат реализирани в плана и да заложим механизми, които да гарантират, че ако това се е случвало в миналото, няма да се случва в бъдещето. Проблемът не е само с докладите и статистическата информация, а дали нещо, което няма как да разчетем от нея, не се случва на заден план. Проучваме такива сигнали“, заяви той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още