IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атомстройекспорт осъди България заради АЕЦ Белене*

НЕК ще заплати 550 млн. евро на руската компания, гласи решението на арбитража. Според руски медии сумата е 620 млн. евро

11:52 | 16.06.16 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Арбитражният съд отсъди Националната електрическа компания (НЕК) да заплати половината сума от иска на руската компания "Атомстройекспорт" за поръчаното, но незаплатено оборудване за АЕЦ "Белене".

Общият размер на иска беше 1,2 млрд. евро, припомни на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Малко по-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че НЕК ще трябва да изплати на "Атомстройекспорт" 550 млн. евро, съобщи БТВ.

В замяна НЕК получава оборудване, заяви Теменужка Петкова.

На въпрос дали България ще може да използва за нещо това оборудване, министърът каза, че това тепърва ще се изяснява след среща с руската компания и подробен анализ  на решението на арбитражния съд.

Докато Борисов смята, че България ще получи реактор срещу сумата, министърът отказа да каже за какво ще бъдат заплатени средствата. Решението е пристигнало късно снощи на пощата на НЕК и тепърва предстои да бъде връчено официално.

"Арбитражът беше сложен от правна и техническа гледна точка - стотици страници. Те тепърва ще бъдат анализирани", каза Петкова.

"Тъй като спорът е между две търговски дружества, решението съдържа конфиденциална информация и няма как да бъде изцяло публикувано", обясни тя.

Арбитражът е уважил иска само за реално произведено оборудване. Останалите претенции за ексалация на цената, неустойки и пропуснати ползи, както и други разходи, са изцяло отхвърлени, заяви министърът.

"Знаете, че има произведен един реактор в неговата цялост и друга част - вторият реактор не е довършен напълно. След като НЕК анализира в детайли решението, то тогава трябва да се направи проверка на място, за да се види на какъв етап е това оборудване и какво на практика НЕК трябва да придобие. След като изясним всички варианти, ще търсим решения, изгодни и за двете компании", каза Петкова.

На въпрос има ли заложен срок за плащането на сумата Петкова обясни, че след официалното връчване на съдебното решение на НЕК започва да тече 30-дневен срок, в който НЕК и "Атомстройекспорт" ще имат време да се запознаят с решението и да преценят какви следващи стъпки да предприемат.

„Дали НЕК има ресурс да плати, това ще стане известно след анализа на стотици страници от арбитражното дело“, допълни министърът.

В същото време руските медии съобщават, че "Атомстройекспорт" всъщност ще получи от България 620 млн. евро.

Преди месец и половина Петкова отрече тиражирани в медиите информации, че арбитражът вече е взел решение НЕК да бъде осъдена да плати около 600 млн. евро. "Официална информация не е постъпвала нито в НЕК, нито в министерството", коментира тогава министърът.  По думите ѝ обаче тиражираната сума от 600 млн. евро "е нереална".

Проектът за строежа на АЕЦ "Белене" бе прекратен с решения на правителството и парламента през февруари 2013 г. с мотив, че липсват пари.

Арбитражното дело обаче започна далеч по-рано. През юли 2011 г. Атомстройекспорт внесе в Париж иск за 54 млн. евро срещу НЕК заради неплатени суми по поръчано и произведено от руските подизпълнители оборудване за АЕЦ "Белене". Дни по-късно НЕК внесе контраиск за 63 млн. евро в Женева за това, че руската компания по договор е трябвало да изкупи старото оборудване от площадката в Белене, но тя не е сторила това в пълния му обем.

По-късно руснаците внесоха допълнителен иск и вдигнаха претенциите си до 1 млрд. евро. Двете арбитражни дела бяха обединени и по последни данни руските претенции са за около 1.2 млрд. евро.

Обновено в 12,30 часа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

59
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
Ердоган съм ..Ердоган! В Турция съм в Турция съм дюти фри ! :))))))))) ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
"....БОЙКО, АКО НЕ СИ С НАТО И ЕС, С КОГО СИ С *** !!!!!???.."===С тебе е ! САМО с теб и с никой друг! ха ха ха..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 5 rate down comment 5
mitaka_sar
преди 7 години
Ха сега,незабавна оставка на тия,дето спряха проекта за АЕЦ "Белене" или да се затвори най-накрая държавата-гнусен коптор,цинично наричана "земен рай"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Лудия , никой не те чете...бият ти минуса и те оставят да се лигавиш в ъгъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
Total е инвестирала 20 млрд. долара във ВЕИФренският петролен гигант е сред 10-те компании с най-големи инвестиции във възобновяема енергия, смята изпълнителният директор Патрик Пуян
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
А, ОТ ТОВА НЕЩО ЩЕ ПРОУМЕЕШ ЛИ ???? Г,ЛУПАВО СЪЩЕСТВО!!!!!???http://***.investor.bg/evropa/334/a/total-e-investirala-20-mlrd-dolara-vyv-vei-219108/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
я кажи сега прочете ли един ред от ДОЛНОТО, ОТ ТРИ РАЗЛИЧНИ ИЗТОЧНИКА ОТ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 5 ГОДИНИ!!!!!!! ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Комбинация от три пръста от мене за великия работодател !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
"РУСКАТА ЕНЕРГИЙНА ЗАПЛАХА Е РЕАЛНОСТPosted by admin on юни 17, 2011 | Leave a CommentНа 1 януари 2009 г. като наказателна мярка Русия спря изцяло доставките на газ за Украйна, мотивирайки се с липсата на договор и непогасени стари задължения.На 2 януари Украйна спира транзита на газ за Балканите и Европа. Настъпва страшна януарска зима и студ за България и българският народ.7 януари 2009 г.Изявление на Посланика на САЩ в България Макълдауни.Спирането на доставките на природен газ за България е абсолютно неприемливо и ние се присъединяваме към призивите на българското правителство и Европейския съюз за незабавно възобновяване на доставките.На 14 януари Сергей Станишев заминава на спешна визита в Москва и в Киев, за да търси изход от кризата. Срещите му с премиерите Владимир Путин и Юлия Тимошенко приключват, без да е постигната яснота кога към България ще потече отново руският природен газ."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
тия наистина не помнят преди 2 години какво са приели !!!??? хахах нормално!!"Русия и нейната политика са сред рисковете за националната сигурност на България, това се казва в подготвен от Министерството на отбраната документ, кръстен "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". Утре документът предстои да бъде внесе в съвета по сигурност към правителството. Той ще бъде представен и на срещата на страните от НАТО в Уелс на 4 и 5 септември и според военният министър в служебното правителство Велизар Шаламанов посочва как най-добре да бъдат защитени българските интереси в НАТО и ЕС. На базата на Визия 2020 ще бъде разработена и детайлна национална програма "България в НАТО и в Европейската отбрана", която ще се представи за приемане от Министерския съвет и Народното събрание."http://***.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/26/2368889_ministerstvo_na_otbranata_oficialno_obiavi_rusiia_za/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още