IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аутсорсинг индустрията в България ще се сблъска с трудности заради Brexit

Промените в данъчните взаимоотношения ще са един от негативните ефекти върху бранша, коментираха участници в дискусия за Brexit

10:59 | 09.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Британският бизнес вижда Brexit като възможност, а оптимизмът сред компаниите все повече расте. Това заяви Джон Мънъри, председател на Управителния съвет на Британско-българската бизнес асоциация (ВВВА), на дискусия за ефектите от Brexit върху българския и британския бизнес.

„Бизнесът се нуждае от сигурност, а точно това липсва в момента“, каза той, подчертавайки, че тази несигурност вече засяга бизнеса в България.

„Няколко британски компании от аутсорсинг сектора в България – основно компании в производството, но и в сектора на услугите, казват, че не могат да правят инвестиции в момента, докато ситуацията не се изясни“, коментира Мънъри.

Британските компании предпочитат „меко излизане“ от Европейския съюз (ЕС). „Съюзът има търговски излишък от 60 млрд. паунда с Великобритания и европейските износители със сигурност не биха искали това да се промени“, допълни той.

Според Мънъри твърдото желание на ЕС за свобода на движение на работната сила в замяна на търговска сделка е по-скоро политическо послание, отколкото търговско, а бизнесът във Великобритания със сигурност ще иска отстъпки в това отношение.

Отношенията между България и Великобритания няма да се променят особено след Brexit, тъй като двете страни споделят общи ценности и приоритети, заяви Том Хайнс, ръководител на политическия отдел в британското посолство, представяйки официалната позиция на правителството.

„Великобритания е петият по големина инвеститор в България, като тук са компании като GSK, Shell, Provident и други“, каза той, допълвайки, че Великобритания иска това да се запази. „Обменът между двете страни се е удвоил през последните десет години и се надяваме това да продължи и в бъдеще“, каза той.

Данъчните и регулаторните последствия от Brexit за българския бизнес бяха акцент в изказването на Юлиан Михов, директор „Бизнес развитие“ в EY, който подчерта, че всички сценарии за момента са по-скоро спекулации, тъй като никой не знае какво ще се случи наистина.

„Brexit може да увеличи интереса на британския бизнес към България, но това не може да стане, ако страната ни не допринесе за това с реклама“, каза той.

Според него най-сериозни последствия за Великобритания от излизането ѝ от ЕС ще има върху преките чуждестранни инвестиции, както и върху либерализацията и регулациите. България също ще срещне трудности и ще бъде сериозно повлияна от гледна точка на либерализацията и регулациите заради различните правила, на които ще се подчиняват двете страни.

„Има три критични области, които ще оформят бъдещето на българските компании, правещи бизнес със или във Великобритания – търговията, миграцията и регулациите“, допълни той. Ще има отражения върху вноса, върху способността да се наемат високо- и нискоквалифицирани работници, както и върху промените в стандартите и бъдещите инвестиции. Особено силно влияние ще има върху финансовия сектор, включително българските fintech компании, които се опитват да се наложат във Великобритания, както и върху британските хазартни компании, които напоследък се засилват в България.

„Със сигурност ще има данъчни усложнения за българските компании, като към непреките данъци ще има най-голям интерес, тъй като те са най-хармонизираните в законодателството на ЕС“, заяви Михов. Промени обаче ще има и в ДДС, в митническите тарифи, акцизите и редица други. „В момента и британските, и българските компании се възползват от европейското законодателство, което ги опростява. Директивите на ЕС за данъците обаче ще спрат да важат за Великобритания след Brexit и големият въпрос е – а тогава какво?“.

Оказва се, че за аутсорсинг сектора ще има трудности и в други отношения – защитата на личните данни. „По отношение на защитата на личните данни ЕС има нов закон, който няма да важи за Великобритания, ако това не бъде договорено. Тъй като в аутсорсинг бизнесът има големи потоци и обмен на лични данни, има опасения какво ще се случи с тях и как те ще бъдат защитавани“. Според Михов това може сериозно да удари компаниите, които съхраняват лични данни във Великобритания.

Катерина Краева от адвокатското дружество Wolf Theiss се спря и върху други трудности пред аутсорсинг сектора. Тя подчерта, че клиентите на дружеството в Централна и Източна Европа се подготвят по-скоро за „твърдо“ излизане от ЕС. Това от своя страна ще има негативен ефект върху аутсорсинг индустрията, тъй като тя покрива различни сектори – услуги, автомобилна индустрия, машинно производство, финансови услуги и други.

„Има няколко сфери, които предизвикват тревога за аутсорсинг индустрията – обменът на данни, интелектуалната собственост и прилагането на аутсорсинг и търговските договори“, каза Краева.

По отношение на трансфера на данни една от препоръките ѝ е да се преразгледат клиентските договори, за да се гарантира, че данните ще бъдат класифицирани, съхранявани и обработвани коректно. Търговските споразумения също е добре да бъдат прегледани и предоговорени, най-вече по теми като търговски мита и ДДС, валутни съотношения и определяне на това кое национално право ще се прилага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още