Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Август започна с ръст на цените на зърното по световните борси

Това се дължи на неблагоприятните климатични условия и напрежението, свързано с политиката на САЩ

Август започна с ръст на цените на зърното по световните борси

Снимка: БТА

Август започна с повишение на цените при всички зърнени контракти по световните борсови пазари. Тенденцията беше видна още в средата на миналия месец след песимистичния доклад на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) за влошаване на перспективите пред зърнопроизводството и рязко намаляване на преходните наличности.

Основно причините са неблагоприятните климатични условия и напрежението, свързано с политиката на САЩ. Това отчита в седмичния си обзор Софийска стокова борса АД.

През седмицата в Чикаго пшеницата поскъпна с 9 долара до 235 долара/тон, във Франция с 8 евро до 217 евро/тон. В Украйна и Русия котировките също се повишиха със съответно 2 и 12 долара до 220 и 229 долара/тон.

При царевицата промяната в цената в Чикаго е нагоре с плюс 4 долара до 170 долара/тон, във Франция също отидоха нагоре с 12,75 евро до 195 евро/тон. 

Още по темата

Рапицата в Европейския съюз (Еuronext) се повиши с 11,75 евро до 381 евро/тон, а ечемикът във Франция и Германия поскъпна с двуцифрени стойности от плюс 11 и 22 евро и достигна цени от 216 и 209 евро/тон.

Нерафинираното слънчогледово олио и рафинираната захар отново са единствените стоки, които поевтиняха. Цената в Ротердам на олиото тази седмица е с минус 17,50 долара до 757,50 долара/тон, а захарта в Лондон продължава да губи „спечеленото“ в края на юни и поевтиня с 5,80 долара почти до старата си цена – 318,30 долара/тон.

У нас в кръг "Зърно" на Софийска стокова борса АД цените на контрактите са стабилни с лек уклон нагоре. Има предлагане хлебна пшеница на 330 лв/.т, търсенето е на 300 лв./тон. При фуражната „ножицата“ между котировките е отворена от 280 до 300 лв./тон. Фуражният ечемик се търси на 270 лв./тон, предлагането е на 300 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В кръг „Хранителни стоки” цените са без промяна, има предлагане на бяло саламурено сирене на начална цена от 3586 лв./тон.

В кръг „Нехранителни стоки” сделки се сключиха за природен газ метан на 1033,33 лв/тон, котелно гориво на 866,49 лв./тон и тежко гориво на 1850 лв./хил. литра, бензин, пропан бутан, моторни масла и смазочни материали.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември