Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"Авионамс" е в стабилно финансово състояние, взима още договори

Приходите от продажба на пловдивския авиоремонтен завод за една година растат със 74%, отчете в парламента министърът на икономиката Емил Караниколов

"Авионамс" е в стабилно финансово състояние, взима още договори

Снимка: Ройтерс

Авиоремонтният завод "Авионамс" АД Пловдив е в стабилно финансово състояние, което е предпоставка за запазване на работниците. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БТА.

Още по темата

Той съобщи, че към 30 септември в авиоремонтния завод работят 301 души, като спрямо същия период на миналата година числеността е намаляла с осем души, които са се пенсионирали.

Министърът информира, че дружеството работи по дългосрочни договори по линия на НАТО за ремонт на вертолети Ми-8 и Ми-17 за мисиите в Афганистан, подготвя се и за изпълнение и на други проекти за ремонт на авиационна техника, включително и за българските ВВС.

За 2019 г. дружество очаква да продължи изпълнението на сключените по линия на НАТО договори, както за нови процедури в страната и за външни.

Дружеството е кандидатствало и по обявена от Министерството на отбраната поръчка на 7 декември тази година и вече е подадена ценова оферта по обособена позиция "възстановяване и осигуряване на летателната годност на два вертолета Ми-17".

“Очаква се решението на комисията за класиране на допуснатите до участие трима кандидати”, обяви министърът и изрази надежда дружеството да се справи.

По отношение на самолетите Су-25 министърът каза, че е уверил министъра на отбраната, че дружеството е на разположение, ако нещо се случи и тези самолети не бъдат ремонтирани.

Караниколов цитира данни, според които към 30 септември 2017 г. дружеството отчита общ приход от 19,127 млн. лева. Приходите от продажби са 15,653 млн. лева, а печалбата е 354 хил. лева.

Задълженията на дружеството са малко над 25 млн. лева, от които над 8 млн лева са със срок на изискуемост повече от една година.

За една година – към 30 септември 2018 г., е отчетен ръст на общите приходи от 59,4% и на приходите от продажби - със 74%.

Увеличението на печалбата е над 18,5 пъти до 6,546 млн.лева. Общият размер на задълженията намалява с 5,6%, на тези с изискуемост над една година с 36,5%. Стойността на една акция от капитала на дружеството от 17 стотинки към 30 септември 2017 г. достига до 3,13 лева към същия период на тази година.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БДЖ се заема отново с проекта за нов подвижен състав