IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Авионамс" премина във фактическо управление на държавата

ДКК вече притежава 99,9% от капитала на завода

17:50 | 15.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Авионамс</em></p>

Снимка: Авионамс

Приватизираното преди години предприятие от  военнопромишления комплекс „Авионамс” премина във фактическа собственост на държавата, съобщи Министерството на икономиката.

Това стана възможно след влизането в сила на постановление на частен съдебен изпълнител, с което по съдебен ред се потвърждава обявяването на Държавната консолидационна компания (ДКК) за купувач на продадените на публична продан акции на дружеството.

Заводът беше частично приватизан (65%) през 2008 г. и напълно през 2012 г.

През май 2016 г. за продажба бяха предложени 2 090 729 акции, собственост на „Хедж Инвестмънт България” АД. За тях ДКК заплати почти 29 млн. лева.

Последва обжалване на постановлението на частния съдебен изпълнител, като междувременно ДКК предприема действия за стабилизиране и развитие на дружеството, осигурява средства за неизплатените заплати и за продължаване на дейността на дружеството.

С влизане в сила на постановлението ДКК вече притежава 99,9% от капитала на „Авионамс” АД.

В съобщението се припомня, че „Авионамс” АД (бивш „Терем – Георги Бенковски”) е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа. Основната част от завода е разположена в района на авиобаза Граф Игнатиево.

Според икономическото министерство връщането на предприятието в ръцете на държавата ще гарантира устойчивото му развитие, пълноценно обслужване на техниката на военновъздушните сили и максимална защита на държавния интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ferry
преди 6 години
***-репортер, който е писал статията, да прочете още веднъж заглавието на творението и да го коригира! вие от Инвестор *** си сте или да!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още