IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиоремонтният завод "Авионамс" вече е държавен

За да си го върне, държавата е платила 29 млн. лева

13:35 | 02.08.16 г. 5
<p>
	<em>Посещението на премиера Бойко Борисов в авиобаза Граф Игнатиево. Снимка: МС</em></p>

Посещението на премиера Бойко Борисов в авиобаза Граф Игнатиево. Снимка: МС

Авиоремонтният завод "Авионамс" е вече 100% държавна собственост. Това обяви пред журналисти в авиобаза "Граф Игнатиево" министър-председателят Бойко Борисов, предаде БТА. 

Заводът е частично приватизан (65%) през 2008 г. и напълно през 2012 г. За да си го върне, държавата е платила 29 млн. лева.

„С вицепремиера Дончев, с министър Ненчев решихме, че той е изключително важен за отбраната и националната сигурност, платихме го и вече е 100% държавен, т. е. на летците и пилотите”, посочи министър-председателят, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Премиерът обясни, че идеята е ремонтът на летателната техника да става в България, с оригинални двигатели, за да може максимално дълго наличната техника да се ползва.

„В завода трябва да може да се извършва ремонтът и на старите, и на новите изтребители“, посочи той. Борисов изрази благодарност към полските партньори, че са помогнали на бойната ни авиация в труден момент, но попита каква е била логиката да се продаде заводът и да се ремонтират двигатели в Полша.

„Упрекваха ни, че едва ли не сме приземили авиацията, а то е точно обратното. В момента имаме повече самолети във въздуха откогато и да е било, от 2002 г. Осигурили сме резервни части за хеликоптерите, така както са искали екипите. Двигателите вече се ремонтират в България, два двигателя ще дойдат от Полша през октомври-ноември и още 10 – до края на годината. Изпълняваме всички ангажименти по охрана на границата – и на НАТО, и като летателни часове за летците“, отбеляза министър-председателят.

На въпрос дали ще бъде допуснато друга държава да охранява небето над България, министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че в Закона за отбраната и въоръжените сили ясно е записано, че тази дейност се извършва съвместно между България и евентуален партньор. „Никога не сме говорили да преотстъпим суверенитета на правото на друга държава. Това не е и необходимо“, акцентира Ненчев.

Припомняме, че инвестиционната компания LIC33 на Пиер Луврие през март 2015 г. се опита да купи дяловете на банкера Цветан Василев в няколко предприятия , сред които „Авионамс“, „Дунарит“ и БТК, но сделката беше спряна от властите.

През май 2016 г. пресата съобщи, че пловдивското предприятие, което се продаваше заради необслужван кредит към Корпоративна търговска банка (КТБ), има нов собственик - Държавната консолидационна компания (ДКК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Mammita
преди 7 години
Е сега, за колко е продаден? Няма да се изненадам, ако Василев го е превзел за едни 3-4-5 млн. лв. Не случайно Василев изкупуваше всякакви държавни фирми. Дори и да не бяха раздържавявани, той пак намираше начин да ги прибере. От цялата работа хората оставаха без работа, а Василев изсмукваше каквито ресурси успее от фирмите и заводите и после ги харизваше пак на държавата за по-голяма сума. Тези далавери обаче секнаха. За съжаление все още няма и един осъден за тях. Василев не можем с топ да ги помръднем от Сърбия, какво остава за съд и присъда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
"Авионамс" продадед 100% през 2012г., тогава беше лошото наследство от Станишев и трябваше да се разпродава всичко. На безценица, щото СтанишеФФ разсипа всичко. Дори и външния дълг загуби някъде по пътя, кажи-речи наполовина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
grigord
преди 7 години
а за колко е продаден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Ама как се менкат едни други във властта, уж че са по-различни пък схемата една и съща - едните приватизират, другите обратно изкупуват, печалбата винаги отива при "наште хора", загубата винаги е за сметка на бюджета на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
"платихме го и вече е 100% държавен, т. е. на летците и пилотите, НО КОМЕНТ ТВ дето има едно......Да живее другаря Тодор... а аааа Бойко исках да кажа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още