Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Аврамова: Реализацията на пътни проекти ще се ускори със старта на тол системата

Регионалният министър обеща тази година да бъде окончателно завършен пътят Добрич - "Албена“

Аврамова: Реализацията на пътни проекти ще се ускори със старта на тол системата

Снимка: АПИ

От мащабността, с която се разгърна строителството през последните десет години, можем да отчетем, че имаме построени изцяло три магистрали - "Тракия", "Марица" и "Люлин", която отскоро е част от магистрала "Струма". Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при изслушване в парламента относно напредъка по изграждането на автомагистрали и скоростни пътища в България, предава БТА.

Тя посочи, че магистрала "Струма" също е на финалната права, като остава да бъде довършен участък от 40,6 км и през 2023 г. да е готова.

Нов приоритет на правителството е автомагистрала "Хемус", която сме амбицирани да довършим през 2024 г., каза още Аврамова. 

Реализацията на пътни проекти ще се ускори след въвеждане на тол системата за тежкотоварните автомобили от 16 август 2019 г. „Очакваме, когато тя заработи в пълен мащаб през 2020 г., да бъдат осигурени приходи от над 1 милиард лева, като тези постъпления са значителен финансов ресурс, който може да бъде изразходван само за строителство на пътища и за рехабилитация на стари“, добави Аврамова. Опитваме се да направим възможното в най-кратък срок България да има магистрален пръстен и добри скоростни пътища в Северна България, коментира министърът.

Няколко са големите пътни обекти, които правителството има идея да бъдат предложени за публично-частно партньорство. Един от тях е АМ "Черно море", другите са Русе-Велико Търново, тунелите под Шипка и под Петрохан, съобщи Аврамова. Към момента няма изявен интерес от инвеститори специално за магистрала "Черно море", такъв има към изграждането на Русе-Велико Търново и тунела под Шипка, добави тя. 

Регионалният министър обеща през тази година да бъде окончателно завършен пътят Добрич - "Албена", който създава проблеми за туристите. Тя посочи, че нееднократно е сигнализирана за проблем с този участък. "Знам, че той не е довършен и ви уверявам, че през 2019 г. тези километри, които са останали за довършване от пътя Добрич - "Албена", ще бъдат ремонтирани", каза Аврамова.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ами няма интерес към АМ Черно Море защото Варна и Бургас не са София. НО ако се договори с Турция и Румъния да стане магистрала Констанца-Варна-Бургас-Истанбул, да видим дали няма да има интерес, ще стане най-използвания път в държавата, даже аз бих инвестирал в такъв проект ако е публичен.

Още от Икономика и политика
Избирателната активност към 10:00 часа - 6,88 процента