IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автобуси да се движат по релсите на трамваите, предвиждат промени

Това ще улесни придвижването на превозните средства от градския транспорт, смятат вносителите на промените

13:36 | 03.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предложения за промени в Закона за движение по пътищата предвиждат да бъде разрешено на превозните средства от градския транспорт на основните градски линии да се движат по релсите на трамваите.

Предложението за промени е на депутата от ГЕРБ Станислав Иванов.

Измененията предвиждат право на шофьорите на основните градски линии да карат по разположените трамвайни релси.

Поправката задължава останалите водачи да освободят релсите при задаването на трамвай и при идването на други превозни средства на градския транспорт.

В мотивите за исканата промяна се посочва, че така ще се улесни придвижването на превозните средства от градския транспорт, като ще се намали и времето за придвижване в големите градове и ще се подобри безопасността на пътниците, ще намали и вредните емисии. Сред аргументите са изтъква и подобряването на качеството на обслужване в градския транспорт и увеличаване на приходите от продажба на превозни документи.

Друго предложение за промяна залага нов режима за преместване с паяк на блокираните със скоби автомобили. Посочва се, че закопчаните със скоби превозни средства в зоните за платено паркиране се преместват принудително след края на работното време на съответната зона.

В мотивите за исканата промяна Станислав Иванов посочва, че сега не е разписано точно как да се постъпва, когато водач не плати за паркиране, а колата му е блокирана със скоби. Този проблем в момента се решавал с подзаконови нормативни актове на местно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още