IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилите за превоз на хляб да имат специални стикери, предлага секторът

Колите ще бъдат вписани в специален регистър, предвиждат подготвяни промени в Закона за храните

16:34 | 21.05.15 г.
Автомобилите за превоз на хляб да имат специални стикери, предлага секторът

Работна група е подготвила промени в Закона за храните, според които автомобилите, с които се превозва хляб, ще бъдат вписани в специален регистър. Това заяви председателят на Съюза на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева.

Тя коментира, че за хлебопроизводителите особено важна е главата в закона, в която се регламентира транспортът на храни от неживотински произход. Браншът отдавна настоява да се въведе контрол върху автомобилите, с които се превозват хляб и сладкарски изделия.

„70% от произведения хляб се транспортира непакетиран. Ако се превозва в неспециализиран превоз, може да влезе в контакт с химикали или други храни“, каза тя.

Марияна Кукушева допълни, че автомобилите ще бъдат отличавани със специални стикери, поставени на видно място.

Заедно с изпълнителния директор на БАБХ проф. Пламен Моллов тя представи практическо ръководство за етикетиране на хляба, хлебните и сладкарски изделия, което е изготвено съвместно от Агенцията по храните и от бранша. В книгата има практически примери с етикетите на най-разпространените хлебни и сладкарски изделия, а по него ще бъдат обучавани професионалистите в сектора. Издаването му се налага заради новия еврорегламент за етикетите на храните.

Кукушева допълни, че на етикетите на хляба задължително ще се изписва наличието на глутен, който е алерген, трябва да бъде посочено и процентното съотношение на съставките.

Съюзът на хлебопекарите е изпратил свое становище по последните промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), които засягат дейността на търговските вериги. Според Кукушев проблемите в сектора трябва да бъдат решавани със саморегулация, а не с намесата на държавата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още