IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан кани българския бизнес в технологичните си паркове

Има много възможности за развитие на икономическите връзки с Азербайджан, смята българският икономически министър Божидар Лукарски

14:55 | 10.02.15 г. 1
<p>
	Божидар Лукарски се срещна с президента на AZPROMO Руфат Мамадов (вляво). Снимка: <em>Министерство на икономиката</em></p>

Божидар Лукарски се срещна с президента на AZPROMO Руфат Мамадов (вляво). Снимка: Министерство на икономиката

Област с висок потенциал за развитие в Азербайджан са информационно-комуникационните технологии и Баку вече кани българските фирми да участват в изграждащите се технологични паркове. Това стана ясно след посещението на икономическия министър Божидар Лукарски в Азербайджан.

В рамките на AZPROMO (Азербайджанския фонд за насърчаване на износа и инвестициите), чиято цел е привличане на чужди инвестиции в страната, се изграждат няколко технологични парка. Тяхното развитие е в различни направления, коментира президентът на AZPROMO Руфат Мамадов.

Азербайджан е най-развитата икономика в Южен Кавказ, с добро географско разположение, природни ресурси и развита инфраструктура, е посочил още Мамадов пред Лукарски, уточняват от пресцентъра на икономическото министерство.

Освен в сферата на технологиите, потенциал за развитие на двустранните отношения има и в туризма, коментирали са още двамата. Азербайджанците имат добри възможности да пътуват и основните дестинации в Европа са Турция, Хърватия, Черна гора, Унгария и Чехия.

Двустранните отношения с Азербайджан са добри, но има и много възможности за тяхното разширяване, коментира от своя страна Божидар Лукарски. Той покани своя домакин на бизнес форум в България, която ще се проведе в периода юни – юли. Лукарски лобира и за подновяването на работата на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, чието последно заседание е проведено през 2008 година.

По данни на икономическото министерство през 2013 година основният стокообмен между България и Азербайджан възлиза на около 41 млн. долара, като износът е на стойност към 40,6 млн. долара.

Основните стоки, които България изнася, са медикаменти (24% от общия износ), дървесина (20%) и тестени изделия (5%). От Азербайджан получаваме шоколадови и какаови изделия (35% от общия внос), части за въздухоплавателни средства (30%) и нефтени масла (22%) на обща стойност 0,3 млн. долара.

През 2013 година 14 български граждани са посетили Азербайджан, а азербайджанските туристи у нас са били 3 060 души.

От икономическото министерство отбелязват, че основната причина, която затруднява туристическите отношения между двете страни, е липсата на директна самолетна връзка София – Баку, както и визовият режим за гражданите на Азербайджан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 9 години
Г-н Лукарски!Как стои въпроса с азерската газ и Бойковия хъб?Ще успее ли да стигне до Грузия Румъния и България или НАГОРНИ КАРАБАХ ще пламне като купа сено?!Мисля си, че второто е по вероятно!В момента руските войски в задкавказието са приведени в бойна готовност.Много сте ми весели с вашите селски номера!Ще ядете хурката и то ще е в най скоро време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още