IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан с интерес към инвестиции в газохранилището в Чирен

Обща компания между България и Азербайджан може да работи за разширяване на газопреносната мрежа у нас, коментира енергийният министър Стойнев

10:55 | 20.02.14 г. 1
Азербайджан с интерес към инвестиции в газохранилището в Чирен

Азербайджан има интерес да инвестира в разширяването на газохранилището в Чирен, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещата на българската делегация с президента Илхам Алиев в Баку.

Преди седмица енергийният министър беше в Азербайджан и се срещна с представители на  държавната газова и петролна компания SOCAR. На тази среща България потвърди интереса си да получава природен газ от Каспийско море. „След 2019 година, когато е възможно азербайджански газ да стига до България, компанията SOCAR може да  увеличи и количеството на доставките“, коментира днес Стойнев от Баку, цитиран от БНР.

„Говорим за увеличаване на газовите доставки към България, говорим за повече от 1 млрд. куб. м. Зависи и от капацитета или от нуждите, но този един милиард може да бъде умножен по три“, категоричен беше енергийният министър след срещата на българската делегация с президента Алиев.

В разговорите участваха премиерът Пламен Орешарски, както и министрите на околната среда Искра Михайлова, на земеделието Димитър Греков, на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и на финансите Петър Чобанов.

Очаква се да бъдат подписани няколко двустранни споразумения в различни области.

Едно от тях предвижда създаването на обща компания, която да изгражда газова инфраструктура към България. Коментирано е било и да бъдат правени инвестиции, съвместно с българска компания, за подобряване и най-вече за разширяване на нашата газова инфраструктура, както за промишлеността, така и за бита.

Президентът Алиев е поканил български фирми да участват в изграждането на мащабни инфраструктурни обекти в Азербайджан, допълни още Стойнев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
"Зависи и от капацитета или от нуждите, но този един милиард може да бъде умножен по три." Че толкова общо потребяваме, бе Стойнев. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още