Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

АЗП: Колекторските фирми заобикалят 10-годишната давност

Друга практика на колекторските фирми е да претендират не само за дълга, а и за описаните лихви в погасителния план на банките

АЗП: Колекторските фирми заобикалят 10-годишната давност

Снимка: Pixabay.com

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) е получила редица сигнали от граждани за нова подвеждаща практика на фирмите за събиране на дългове, която им позволява да заобиколят приетия наскоро закон, въвеждащ 10-годишната абсолютна давност, съобщават от асоциацията.

Проверка на АЗП е установила, че някои колекторски компании подтикват граждани, набедени за техни длъжници, да подписват споразумения за признаване на дълга. По този начин лицето губи правото си да се позове на давността. Така например, ако до достигането на 10-годишна абсолютна давност остават няколко месеца, при подписването на такова споразумение тя започва да тече отначало. Често хората са оставени в заблудата, че подобно споразумение не се отразява на срока за давност.

Друга практика на колекторските фирми е да претендират освен за главницата на дълга и за лихвите, описани в погасителния план на дадена банка. "Понякога, за да си възстановят първоначално отпуснатите средства, банките са принудени да се откажат от лихвите в опит да накарат длъжника да изплати поне главницата. Когато колекторски компании изкупят тези кредити, често на безценица и срещу едва няколко процента, те започват да искат от длъжниците да платят цялата сума, посочена в погасителния план на банката (главница + банкова годишна лихва)", посочват от АЗП.

Асоциацията смята да сезира Комисията за защита на потребителите както и националния омбудсман Диана Ковачева, за да предприемат необходимите действия за опазване на правата на българските граждани.

Още по темата
"От АЗП възлагаме своите очаквания на госпожа Ковачева, която е призвана от висотата на заемания от нея пост, да защити по категоричен начин интересите на българските граждани", пишат от асоциацията. 

Тя призовава потребителите да бъдат внимателни при подписването на документи с колекторски фирми. "Призоваваме ги да четат внимателно, по възможност да се съветват с адвокати за своите права, да сигнализират АЗП и да използват пълноценно информационните възможности на интернет", се казва в съобщението.

Въведените в края на ноември рестрикции с цел ограничаване на разпространението на COVID-19, доведоха до ръст на необслужваните кредити. Данните показват, че двойно повече са домакинствата, които не могат да плащат кредитите си в сравнение с 2019 г. Очакванията са, че тази тенденция ще продължи да се засилва. Забелязва се и ръст на потребителските кредити, което вероятно е продиктувано от кризата от COVID-19, предизвикала затварянето на бизнеси и безработица, посочват от АЗП.

Справка в БНБ сочи, че кредитите за домакинства възлизат на 25,492 млрд. лв. (21,6% от БВП) в края на декември 2020 година. Спрямо същия месец на 2019 г. те се увеличават с 6,6% при 6,9% годишно повишение през ноември 2020 година. Трендът на увеличение се наблюдава и при потребителските кредити. Според БНБ те възлизат на 11,898 млрд. лв., което е ръст от 5% спрямо декември 2019 г. при 5,4% годишно повишение през ноември 2020 година, пишат още от асоциацията. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСП ще преговаря с ПП за съставяне на правителство в този парламент