Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Б. Борисов: Извършваме постоянно видеонаблюдение на веригата на доставки при горивата

Съществуват опити за заобикаляне на регулациите от страна на някои от лицензираните складове при горивата, но нарушителите вече са наказани.

Б. Борисов: Извършваме постоянно видеонаблюдение на веригата на доставки при горивата

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българските държавни агенции извършват постоянно видеонаблюдение на всички процеси, свързани с веригата на доставки на горива в страната. Tова заяви премиерът Бойко Борисов по време на представянето на системата за следене на търговията с горива, на която бяха поканени и представители на медиите.

„Държавата иска да гарантира, че не се извършват нарушения по веригата на доставки или ако се засичат такива, тя наказва съответните нарушители“, подчерта Борисов, като добави: „Извършва се постоянно видеонаблюдение и на процесите в данъчните складове“. 

Още по темата

Премиерът сподели, че комуникационните празнини между отделните институции, които са създавали предпоставки за контрабандна дейност, вече са преодолени чрез въвеждането на новите технологии за наблюдение.

Говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров представи от своя страна целият път на горивата от пристигането им на българска територия по морски и сухоземен път до тяхното пренасочване към данъчните складове и оттам до крайното потребление.

„Горивата пристигат по суша и по море под формата на суров петрол или обработени субстанции“, сподели Бъчваров, добавяйки: „Съществуват 4 системи за контрол на техния път. Осъществява се постоянно видео и радарно наблюдение на корабите, натоварени с петрол или петролни продукти, които пристигат на българските пристанища. След като горивата достигнат до данъчните складове НАП се включва, за да проследи техния път до бензиностанциите. Извършва се и физическа проверка на самите танкери, като се взимат и проби от съответното гориво“. 

Той подчерта, че цялото разтоварване на горивата от съответния танкер минава през щателна проверка.

„Съществува постоянно наблюдение на пристанищата. Регулира се и движението на корабите по р. Дунав. Цялата информация от проверките и наблюдението се съхранява на сървърите на държавните агенции, които имат участие в тези процеси“, поясни още Бъчваров.

По неговите думи цялото количество на горивата, което влиза и излиза от данъчните складове, подлежи на проверка от страна на НАП.

„Напускането на определено количество гориво от даден данъчен склад не може да се осъществи без издаден Електронен акцизен данъчен документ (ЕАДД), което е допълнителна гаранция за спазването на закона“, подчерта още той.

Според Бъчваров съществуват три посоки на горивата след напускане на данъчния склад – към бензиностанциите, петролните складове и институциите и сградите, които използват горива за отопление или за генериране на електроенергия.

Подобно е и положението с чуждестранните цистерни, които влизат в страната. Те подлежат на същия контрол и наблюдения, какъвто държавата прилага и при танкерите, изтъкна Бъчваров.

Той призна, че съществуват опити за заобикаляне на регулациите от страна на лицензираните складове при горивата, но наличните нарушители вече са наказани.

От своя страна депутатът от „Обединени патриоти“ Емил Димитров, който ръководи парламентарната комисия за борба с контрабандата, че внедряването на новите технологии в регулирането на търговията с горива е „една добра крачка, която ще се надгражда, за да завърши успешно битката с контрабандата“.

 

По статията работиха: автор Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Ама това не е новина :)
http://glasove.com/images/crops/12682-560x315-trim(0,0,400,301).jpg
1
 
14
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
искам такъв постоянен видеоконтрол и информация за разходването на бюджетните средства ... достъпно за всички ...

Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР