Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Б. Борисов: Председателството беше изпитание за европейската ни идентичност

От опозицията са категорични, че резултатите ни са слаби и разделението в ЕС се задълбочава, а в България ще има вълна на евроскептицизъм

Б. Борисов: Председателството беше изпитание за европейската ни идентичност

Бойко Борисов. Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group

Като изпитание за европейската идентичност определи премиерът Бойко Борисов председателството на страната на Европейския съвет. Пред Народното събрание той отчете постигната работа от българската администрация през последните шест месеца.

По време на дебатите опозицията даде слаба оценка на работата на правителството, посочвайки че резултатите са слаби, а разделението в ЕС става все по-явно. Управляващите са неглижирали и основни български институции, сред които и президентската, и не са мотивирали националната енергия, което ще предизвика вълна от евроскептицизъм. Правителството излъчваше несигурност и председателството не отговори какво е бъдещето на Европа, заявиха от парламентарната трибуна от БСП.

Мнозинството пък цитира положителната оценка от европейските институции, а България е демонстрирала характер и европейско мислене. Правителството е задало и нова насока на управлението на общността - с присъствието на националистите, което ще насочи ЕС към обединение от типа "Европа на отечествата".

В доклада на премиера Бойко Борисов беше посочено, че една от важните стъпки на България по време на председателството е вкарването на Западните Балкани в дневния ред на ЕС, развитието на свързаността в региона и приемането на страните в европейското семейство. България е допринесла за развитието на цифровата икономика, отчете премиерът.

Още по темата
Като ключови постижения той отбеляза още и навременния старт на преговорите по Многогодишната финансова рамка (МФР), както и запазването успешните политики, сред които Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика (ОСП).

Борисов отчете затварянето на досиетата за енергийната ефективност, целите за възобновяемите енергийни източници, както и напредък по изграждането на Енергийния съюз, както и преговори по отношение на директивите за по-добри условия за труд.

Ключов приоритет за страната ни беше охраната на границата и в тази посока също има позитивни промени, включително и съгласие по основни проблеми за Дъблинското споразумение.

Работата на нашата администрация ще продължи и в мандата на австрийското председателство, увери още Бойко Борисов. Той посочи, че Виена е избрала за приоритет сигурността и опазването на външните граници, икономическия просперитет чрез цифровизацията и определяне на европейски перспективи за Западните Балкани и Източна Европа, което гарантира приемственост на работата.

Председателството беше добре организирано, но със слабо политическо съдържание и резултати, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, след като изслуша отчета на премиера. Тя беше категорична, че разделението в Европа се задълбочава и позициите по ключови въпроси като миграция и МФР не са единни.

Нинова заяви, че средствата за Кохезионна политика намаляват, което ще се отрази тежко върху неравенствата в общността. Тя критикува още и работата по отношение на наложените от Доналд Тръмп мита за стомана и алуминий от общността.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 1 година
Б. Борисов: Председателството беше изпитание за европейската ни идентичност

Абеее, Мутрагенньо!
Аз по рождение съм си европеец!
Тия ги разправяй на твоите слуги, де от бял чувал с бюлетини с едни подписи, в София докарват чер с други.... Капиш, капо до ту'тти капи!?
2
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
гаранция тиквата не е измислил тоя ... нон-сенс (да го кажем в негов стил) :):)
Боци, уволни си писача на речи !

Още от Икономика и политика
New Trend: Бизнесът прави грешка като спира рекламите по време на криза