IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Димитрова: Политическата ситуация в България предвещава авторитарни действия

През последната година в България започна целенасочено да се размива границата между „ляво“ и „дясно“, посочва управителят на „Алфа Рисърч“

22:40 | 18.08.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group


През последната година в България започна целенасочено да се размива границата между „ляво“ и „дясно“, което даваше насоки както на политиката, така и на икономиката. Започват да се отварят пространства за нови политически проекти, като най-вероятен изглежда един про-президентски проект. В ситуацията на България – със слаби институции и слаба партийна система – това крие много рискове от бъдещи авторитарни действия. Това каза Боряна Димитрова, управител в социологическа агенция "Алфа Рисърч", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Светът е бизнес“. 

 „Много е трудно да се каже дали може да възникне нов десен или ляв проект. Има желание в политическите актьори да лансират и нови проекти. Може би най-близко до евентуална реализация би било един тип про-президентски проект, който може да не бъде официално именуван като такъв, но който да започне да функционира като една основа за политически проект. Това ми се струва най-близко до намеренията и до оптиката, която виждам в подобни действия“, изтъква Димитрова.

По нейните думи започват да се тестват обществените нагласи в посока президентска република. Това, според Димитрова, може да се види в прехвърлянето на правомощията за назначаване на ЦИК на президента, приписването на повече функции, а „два месеца по-късно виждаме, че тази теза започва да се налага и от кръгове от анализатори близки до президента. Те казват: Има блокаж в българския парламент, партиите стават все по-слаби с все по-малко доверие, затова нека да търсим друг изход в президентската република.“

Ако не бъде съставено правителство в рамките на настоящия парламент, служебният кабинет ще трябва да проведе и парламентарни и президентски избори с „доста неясноти“ по различните кампании, изтъква гостът. Освен изходът на президентските избори, друг голям залог е „кои биха били икономическите и политическите кръгове, които биха се възползвали от едно бързо съставяне на правителство или респективно нови избори.

В момента нито една политическа или икономическа група не се чувства нито достатъчно силна, нито достатъчно слаба – този взаимен блокаж води до неизлъчване на правителството, посочва Димитрова.

Целия разговор може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
още по зле, демокрацията е нещо несъществуващо. Закривааай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Демокрацията работи. Тука това, което ни го спретнаха българската мафия и няколко олигарси не е никаква демокрация а само имитация на такава. Живеем в някакъв олигопол на българската престъпност. Има само свобода на изразяване и придвижване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
а кога е имало демокрация и къде? зада докажеш че нещо не работи, то трябва първо да съществува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
демокрацията доказано не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
V.At.
преди 2 години
По неизвестно каква самозаблуда, българите смятат, че президентска републка това е САЩ или в краен случай Францея. Но не! За нашия манталитет ще се получи Беларус, ако не и Узбекистан. / Нищо против Узбекистан/. Дори и Русия ще ни изглежда като ярка демокрация.Но какво пък. Навик. 500 години под сянката на падишаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още