Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Б. Петков: Има взаимно изключващи се позиции по трудовия кодекс, но търсим съгласие

Предстои трета среща между социалните партньори за промените в Кодекса на труда, заяви социалният министър

Б. Петков: Има взаимно изключващи се позиции по трудовия кодекс, но търсим съгласие

Снимка: Архив Ройтерс

За следващата седмица е насрочена трета среща между работодатели, синдикати и Министерството на труда и социалната политика  (МТСП) за промените в трудовото законодателство. Това каза пред БНТ социалният министър Бисер Петков. Той обясни, че предложенията за промени в Кодекса на труда (КТ) са много, но ще се търси общият знаменател.

Петков припомни, че на 17 януари МТСП представи своите виждания за промени в КТ и покани социалните партньори да представят предложения. През втората половина на януари са получени предложенията, насочени към промени във всички части на КТ. На 30 януари заявените намерения бяха обсъдени и е постигнато съгласие да не се пише нов Кодекс на труда, а сегашният да бъде подобрен. 

Още по темата

„В предложенията, които постъпиха, има взаимно изключващи се. На този етап ние ще ги оставим тези въпроси настрана и ще търсим съгласието“, каза министърът.

„Това, което е необходимо, от една страна, е да се запази нивото на защита на трудовите права. От друга страна, да се даде по-голяма гъвкавост, съобразена с новите реалности на пазара на труда, която ще направи България конкурентоспособна с другите държави в привличането на работна сила, която ни е необходима“, допълни той.

За предложението на работодателите за така наречените "нулеви часове", министър Петков коментира:

„Това е вид трудов договор, доста разпространен във Великобритания и други европейски държави. Това е нова атипична форма на заетост, която набира популярност и означава, че работодателят не поема конкретен ангажимент за работно време и осигуряване на заетост. Работникът е на разположение и работодателят, когато има нужда, го повиква, за да я изпълни и я заплаща“.

Това е вид трудов договор с ниска степен на ангажираност на работодателя по отношение на осигуряването на съответната заетост, поясни министърът.

Този вид договори по думите му са обект на дебати в европейски мащаб. Европейската комисия (ЕК) е предложила нова директива за прозрачни и предвидими условия на труд, която е във финалната фаза на приемане и вероятно ще е факт в сегашния мандат на Комисията, като целта е да се осигури социална закрила.

Конкретно за промените в КТ Петков коментира, че МТСП e предложило на работната група промени в областта на работното време – почивките и отпуските, както и за социалния диалог.

Предлага се например конкретен срок за съхранение на документи от трудовото досие, които сега трябва да се съхраняват 50 години.

Ще се регламентира изрично правото на представително облекло в държавната администрация, безплатни храна и топли напитки на работещите нощен труд.

По-съществените промени са в областта на работното време – разширяване на полето на колективното трудово договаряне по отношение на извънредния труд.

Годишният лимит сега е 150 часа годишно, като работодателите настояват да го няма. Социалното министерство предлага ограничението да остане, но с колективно трудово договаряне да стига до 300 часа годишно, но при съгласие на социалните партньори.

Бисер Петков обясни, че се предвижда и по-голяма гъвкавост при сумарното изчисляване на работното време.

До 31 март част от промените трябва да бъдат внесени в МС. За останалите изменения ще бъде даден по-дълъг срок.

От думите му стана ясно, че ще се търси съгласие на трите страни в социалния диалог за измененията.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България и Румъния готвят споразумение за третия мост над Дунав