IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Минимални заплати по браншове са възможни след 2020 г.

За първите 5 месеца на годината ръстът при минималните осигурителни доходи е 6,9 на сто

16:10 | 08.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Договарянето на минимални осигурителни доходи между бизнеса и синдикатите може да отпадне след година и да бъде заменено от минимални заплати по браншове. Това заяви социалният министър Бисер Петков по БНР.

Синдикатите са направили предложението, след като за трета поредна година бизнесът бойкотира преговорите за минималните осигуровки по длъжности в икономическите дейности. 

Възможно е от 2020 г. да започне да действа и механизмът, по който социалните партньори да договарят минималната заплата за страната, каза министърът след разговора си с бизнеса и синдикатите.

Според него е реалистично, ако наистина се постигне съгласие, това да започне от 2020 г.

“Мисля, че има обща нагласа да се замени механизмът на минималните осигурителни доходи с договаряне на минимални възнаграждения. Предложено беше от синдикатите това да става с така наречената „Класификация А-31“, която обхваща по-малко икономически дейности. Разговорът започна  добронамерено и аз мисля, че тази добронамереност и общо разбиране би трябвало да даде резултат“, заяви той.

Министър Петков обяви, че за първите 5 месеца на годината ръстът при минималните осигурителни доходи е 6,9 на сто. Към момента вноските се правят върху минимален доход от почти 600 лева, което надхвърля размера на минималната работна заплата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още