IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Министерството на финансите трябва да гарантира ресурс за ръст на всички пенсии

Общо 1 500 семейства ще могат да се възползват от схемата за детегледачи на малки деца, каза министърът на труда

20:17 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Темата за индексация на всички пенсии е в дневния ред на социалното министерство, но това може да се случи при гарантиран ресурс от бюджета не по-рано от следващата година. Това каза социалният министър Бисер Петков в отговор на депутатски въпрос в рамките на блиц контрола в парламентарната комисия по труда и социалната политика.

След като вече е факт увеличението на минималната пенсия, има много очаквания и искания за преизчисляване на пенсиите с актуалния осигурителен доход, посочи Петков. той заяви, че в министерството се обсъждат различни варианти за индексация на пенсиите.

Той напомни, че тази стъпка изисква сериозен финансов ресурс. 

При преизчисляване на пенсиите с осигурителния доход за 2016 г. необходимият ресурс е над 1 млрд. лева, каза Петков. По думите му въпросът трябва да се отправи към Министерството на финансите, тъй като такъв ресурс в бюджета на държавното обществено осигуряване няма.

Реализацията на даден вариант за увеличение на всички пенсии зависи от финансовото обезпечаване в следващия бюджет на държавното обществено осигуряване, заяви социалният министър.

Той даде яснота и по обявената програма за детегледачи на малки деца до 5-годишна възраст, които не са приети в детски градини.

Петков припомни, че схемата има за цел да подпомогне родителите на такива деца да се върнат на пазара на труда.

Схемата е обезпечена с 20 млн. лева от оперативната програма  „Развитие на човешките ресурси“ и е с хоризонт до 2020 г. Очаква се да бъдат обхванати около 1 500 семейства. Заплащането ще е в рамките на минималната работна заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още