IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Общините могат да получават до 160 млн. лв. от „белите петна“

Тези пари обаче трябва да се инвестират в землищата, откъдето са дошли, смята председателят на БАСЗЗ

08:30 | 29.01.13 г.
Б. Петков: Общините могат да получават до 160 млн. лв. от „белите петна“

„Общините могат да получават до 160 млн. лв. годишно от т. нар. „бели петна“, които представляват земи, които фермерите обработват и тъй като собствениците не се явяват, рентата отива в специална сметка в общините“, заяви Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) на семинар проведен във Велинград.

„Наши изследвания показват, че тези „бели петна“ са около 8 млн. дка, което при 20 лв. рента на декар прави 160 млн. лв., които са извънбюджетни средства за общините и лесно се харчат. Искаме обаче те да се харчат за подобрения на землищата откъдето са дошли. Например в едно определено землище трябва да се ремонтират двата пътя и моста“, смята предсдателят.

Парите от белите петна остават в полза на общините, ако до 3 години не бъдат потърсени от реалните собственици на земята.

„Обаче няма единна методика за получаване на сумите от белите петна от собствениците. В някои общини искат от собственика да представи актуално удостоверение за наследници или скица на имота или дори всички наследници да се явят заедно. Често някой наследник е в чужбина. От фирмите пък на някои места се иска удостоверение, че не дължат данъци“, заяви Ивайло Иванов, мениджър управление на земи в Серес АД.

„Площта на белите петна намалява, защото все повече собственици сключват договор с ползвателите. Например в община Елхово през 2011 г. белите петна бяха 38 000 дка, а през 2012 бяха 17 000 дка, или над двойно по-малко. Арендаторите видяха чия земя са обработвали толкова години без пари и тръгнаха да ги търсят, за да сключат договори с тях и да си гарантират ползването и в бъдеще. Останалите 17 000 дка обаче вероятно са в собственици, които трудно ще бъдат открити и тези пари ще останат в общините след третата година“, сподели Петков.

„В селата, откъдето идват тези пари, са останали 3 обитаеми къщи с по 2 човека. Добре е вместо за сметосъбиране или за повишаване на заплатите, част от тези пари да се върнат в землището, на базата на чиито земи са дошли, за да има бъдеще в него. Като журналисти питайте Министерството на земеделието и храните или Сдружението на общините, колко са парите от белите петна и за какво са били изразходвани“, обобщи Петков.

Investor.bg изпрати запитване до МЗХ по този въпрос.

Земеделието се превръща в мощен източник на приходи за общините, тъй като те притежават 12,6 млн. дка земеделска земя, което е почти 1/3 от всичката земеделска земя у нас.

За сравнение, държавната земя е много по-малко - около 2 млн. дка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още