IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Основните неща в законопроекта за хората с увреждания са запазени

Пресилва се твърдението, че законопроектът е осакатен или е претърпял радикална промяна, каза социалният министър

13:38 | 02.10.18 г. 1
<p>
	Бисер Петков <em>Снимка: БТА</em></p>

Бисер Петков Снимка: БТА

„Малко се пресилва твърдението, че законопроектът за хората с увреждания е осакатен или е претърпял радикална промяна”, заяви социалният министър Бисер Петков пред bTV в отговор на критиката от страна на омбудсмана Мая Манолова.

Припомняме, че майките на деца с увреждания днес излизат на пореден национален протест.

Причината за тяхното недоволство е липсата на отделен закон за личната помощ – именно това е основното искане на майките, които в началото на лятото организираха палаткови лагери из цялата страна.

„Считам, че основните неща в законопроекта, които бяха договорени през последните месеци между министерствата и хората с увреждания, са запазени”, категоричен е Петков.

Той поясни, че по препоръка на Министерството на финансите са отпаднали два фонда – Фонд заетост на хора с увреждания и мобилност и Фонд достъпна среда. Средства за тези дейности обаче били предвидени във финансовата обосновка на законопроекта. 

„Другата бележка, която беше съобразена, е че не би следвало в законопроекта да има препратка към несъществуващи закони, т.е. има се предвид законопроекта за личната помощ и това също беше възразено чисто от правно-техническо естество”, добави социалният министър.

По думите му през последните няколко месеца е работено по три нови законопроекта за хората с увреждания, което досега не било правено в тези политики.

Вчера обаче Националният съвет за интеграция на хората с увреждания не одобри варианта на Закона за хората с увреждания. Всички организации, включително и национално представителните, се обявиха против.

„Необходимо е съгласие и затова вчера решението на съвета беше да се отложи разискването. От една страна ние се надпреварваме с времето, бързаме, за да придвижим, от друга страна има сериозни възражения, че от това страда качеството, че е възможно да не се съобразят всички важни неща в този законопроект”, заяви Петков.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
DarkStar
преди 5 години
Считам, че основните неща в законопроекта, които бяха договорени през последните месеци между министерствата и хората с увреждания, са запазени, категоричен е Петковявно обаче майките и хората с увреждания не са съгласни с това твърдение...Както и поредното обещание, че ще бъде приет до 1-ви октомври.Вече политиците "обещават" и не само преди избори...Обаче ако в парламента или МС трябва да се обсъжда някоя "енергийна" сделка или "лобиски закон"... всички ще са под строй...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още