IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Повишението на пенсиите ще намали риска от бедност сред пенсионерите

Очаква се на днешното заседание на Министерски съвет да бъдат одобрени промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване

08:51 | 08.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повишението на минималната пенсия ще доведе до намаляване риска от бедност сред пенсионерите без да се наложи да се променя бюджетното салдо, т.е. да се увеличава размера на субсидията от държавния бюджет. Това коментира пред БНР министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Очаква се на днешното заседание на Министерски съвет (МС) да бъдат одобрени промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. С това управляващите ще изпълнят предизборното си обещание минималната пенсия за стаж да се повиши на две стъпки през годината - от юли на 180 лева и от октомври на 200 лева.

Необходимите 100 млн. лева ще се осигурят от преизпълнение на приходите от осигуровки, уточни Петков. 

На заседанието днес правителството ще отпусне 7 млн. лева допълнително на община Пловдив. Средствата са за подготовката на града за Европейска столица на културата през 2019 г., съобщиха вчера следобед от правителствената информационна служба.

Министерството на културата също ще получи допълнително финансиране за изплащане на държавни парични награди за особени заслуги.

Със законови промени ще се ускори и процедурата за назначаване на чуждестранни работници от страни извън Европейския съюз за срок до 90 дни). Визи за чужденци ще се издават за 7 дни от подаването на молбата от работодателя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
При линя на бедност 314 лв, за какво намаляване на "риска" от бедност говорим. Те пак ще са си бедни, без значение дали с по-малко или с повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още