Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Б. Петков: Промените по законите за хората с увреждания се движат в срок

Проектът на Закон за социалните услуги е почти готов, заяви социалният министър

Б. Петков: Промените по законите за хората с увреждания се движат в срок

Снимка: БТА

И трите закона, свързани с хората с увреждания, които в началото на лятото станаха причина за множество протести пред парламента и предизвикаха по-късно отхвърлената оставка на социалния министър Бисер Петков, се движат според заложените срокове. Това каза министърът на труда и социалната политика в рамките на блиц контрола на заседанието на парламентарната комисия по труда в Народното събрание.

Проектът на Закон за социалните услуги е почти готов, подробности по проекта се очакват утре на пресконференция в министерството, обяви министърът. Очаква се до средата на октомври законопроектът да бъде публикуван за обществено обсъждане, а през ноември да влезе за гласуване в парламента. Петков подчерта, че със закона се прави сериозна реформа и се предлага изцяло нов модел на социалните услуги. 

Още по темата

Законопроектът за личната помощ вече е в парламента, а проектът за хората с увреждания е на етап обществено обсъждане, което ще приключи до края на септември. Двата законопроекта ще могат да бъдат разглеждани заедно и в рамките на сроковете, поставени от протестиращите майки.

В проектозакона за социалните услуги асистентската подкрепа се регламентира като социална услуга, защото тя се ползва не само от хората с увреждания, но и от възрастни хора, които са в невъзможност за самообслужване, отбеляза министър Бисер Петков. В закона са уредени както услуги за хора с увреждания, така и за всички уязвими групи, уточни министърът.

Комисията прие на първо четене промени в Закона за семейните помощи за деца, с които се въвежда нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители от 1 януари 2019 година. Размерът на помощта засега все още не е уточнен, тъй като ще се заложи в Закона за държавния бюджет. Сумата ще превишава размера на персоналната пенсия, която в момента е 113 лв. Условието за получаването на помощта е подоходният критерий от 450 лева на член от семейството, като така новата месечна помощ отговаря на условията и принципите на семейното подпомагане. Ще е обвързана и с посещаване на предучилищни групи и училище.

Около 5600 деца, които не получават наследствена пенсия, потенциално могат да се възползват от новата помощ. От тях около 2700 получават персонални пенсии от държавното обществено осигуряване, като те трябва да изберат дали да продължат да получават персонална пенсия или този нов вид подкрепа. За новата помощ са предвидени 4 млн. лева допълнително в бюджета на социалното министерство. Новата месечна помощ е насочена само към децата, които нямат право на наследствена пенсия, тъй като те не могат да получат такава само поради липсата на съответния изискуем стаж на починалия родител.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Малките български общини в 6 графики