Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Б. Петков: Ще има преходен период за избор на формула за изчисляване на пенсията

Не можем да си позволим да ощетим бъдещи пенсионери и да ги излъжем в очакванията за размер на пенсията, коментира министърът

Б. Петков: Ще има преходен период за избор на формула за изчисляване на пенсията

Снимка: Pixabay

В определен преходен период бъдещите пенсионери ще могат да избират по коя формула да се изчислява пенсията им. Това стана ясно от изказване пред медиите на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Той коментира казуса с новата методика, по която се изчислява индивидуалният коефициент на бъдещите пенсионери, която влезе в сила от началото на годината.

Социалният министър не можа да уточни колко ще продължи преходният период, тъй като това зависи от разчетите на експертите, които предстои да бъдат направени. Петков допълни, че всяко предложение ще бъде подложено на оценка на въздействието. Очаква се до дни да бъде предложена законадателната промяна, като се  търси и подкрепата на депутати, за да може промяната да бъде гласувана възможно най-бързо.

Бисер Петков заяви, че на този етап има съгласие за това, че трябва да се даде възможност на бъдещите пенсионери да поискат по своя преценка осигурителният доход от годините 1997 -2000 г. да участва при изчисляване на индивидуалния коефициент. Тъй като в периода 1997 - 1999 година нямаше максимален осигурителен доход, разчетите на НОИ са показали, че има случаи на осигуряване на много високи доходи за кратък период от време. Затова отпадането на тези три години от формулата е било стъпка да се въведе един регулатор на пенсията, какъвто е максималният осигурителен доход, обясни Петков. 

Още по темата

Обсъжда се и дали да се предостави възможност за избор и за посочване на три последователни години от последните 15 преди 1997 година. 

Спешните поправки се налагат, тъй като част от бъдещите пенсионери имат очаквания за определен размер на пенсиите си и правейки изчисления по новата формула, установяват, че новият прогнозен размер е по-малък. Според Бисер Петков в тези прогнози винаги има възможност за грешки. А досега промените във формулата са били одобрявани, защото за по-голяма част от пенсионерите отпадането на трите години от 1997 до 1999 година е благоприятно. Но след анализ на случаи, които показват по-съществени отклонения, не можем да си позволим да ощетим бъдещи пенсионери и да ги излъжем в очакванията за размер на пенсията, коментира министърът.

Бисер Петков отново подчерта, че се говори за бъдещи пенсии, по никакъв начин дискусията няма отношение към вече отпуснатите. 

За да няма ощетени от новата формула за изчисляване на пенсиите, единственият начин е сумите да бъдат изчислявани и по двата метода, препоръча днес бившият социален министър Лидия Шулева.

Иван Нейков пък посъветва хората, които не са подали документи за пенсиониране, да изчакат до намиране на ново решение.

Припомняме, че промяната, която се предвижда в изчисляването на индивидуалния коефициент, ще има положително въздействие върху 56% от пенсионерите, на които им предстои пенсиониране през 2019 г. и 31% негативно засегнати. Това показаха предварителните разчети на НОИ, които обаче Бисер Петков подложи на съмнение.

Вчера премиерът Бойко Борисов свика спешна среща по въпроса с изчисляването на пенсиите и разпореди поправките да станат така, че да няма нито един негативно засегнат от промяната бъдещ пенсионер.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"Обсъжда се и дали да се предостави възможност за избор и за посочване на три последователни години от последните 15 преди 1997 година".
Да, би било правилно, защото казусът е идентичен. И би показало, че промените са продиктувани от принципни, а не от конюнктурни съображения.

Още от Икономика и политика
Радан Кънев е евродепутатът на "Демократична България", посочи коалицията