Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Б. Петков: Връщането на българите от чужбина е най-перспективно за проблема с пазара на труда

Изпращаме напрегната, но резултатна година по ключови реформи за хората от уязвимите групи, каза социалният министър

Б. Петков: Връщането на българите от чужбина е най-перспективно за проблема с пазара на труда

Снимка: БТА

Като напрегната, но резултатна година определи изминаващата 2018-та министърът на труда Бисер Петков, който отчете свършеното през годината и очерта приоритетите на министерството за следващата.

От равносметката на Петков по отношение на трудовия пазар стана ясно, че очертаващият се проблем за недостига на работната сила в България ще продължи да се изостря и през следващата година.

Министърът констатира, че са необходими мерки в тази посока и припомни част от инициативите на министерството за решаване на проблема с недостига на работна сила. Той отчете проведените информационни кампании и срещи с българи в чужбина във Виена и Лондон. Подобни срещи ще продължат и следващата година в Хага, Мюнхен, Лондон и в други градове, където са концентрирани много българи. 

"Връщането на българите от чужбина е най-перспективната и най-важната посока за решаване на проблемите на пазара на труда и демографията", смята Бисер Петков.

Още по темата

Той припомни направеното за облекчаване на процедурите за заетост на граждани от трети държави, както и подписаните трудови спогодби с Армения и Молдова. Предстоят спогодби с Украйна, Грузия и Беларус.

Министърът обърна внимание и на друга инициатива – чрез мерките в Националния план по заетостта, ОП “Развитие на човешките ресурси“, чрез които се работи по aктивиране на демотивираните и повишаване квалификацията на работещите и безработните.

По думите на Бисер Петков годината бе динамична откъм събития и ключова откъм реформи за уязвимите групи и в частност хората с увреждания. Той припомни, че бяха приети законите - за хората с увреждания, за предприятията на социалната и солидарната икономика, а е напът и Законът за социалните услуги, който трябва да бъде окончателно приет в началото на следващата година.

“Дневният ред на министерството основно се доминираше от исканията на хората с увреждания, завършваме годината с приети закони, с удовлетворени искания и с намерения за последващи стъпки в същата посока”, заяви Бисер Петков.

Относно предизвикалия полемики Закон за личната помощ министърът посочи, че предоставянето на услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник ще продължи от началото на следващата година. Осигурени са средства, така че услугите да не се прекъсват до изготвянето на индивидуалната оценка по новия закон за личната помощ. Става дума за около 24 хиляди души, ползватели на тези услуги.

През 2019 година ще се подготви и приеме Закон за детето и семейството. Предстои в кратки срокове да бъде подготвена и утвърдена и подзаконовата уредба към новото законодателство за хората с увреждания, посочи още социалният министър.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

3
 
4
 
10
melon до: Iblis
преди 3 месеца
Ха ха ха. Да, но не са чак такива загубеняци.....
6
 
16
 
9
преди 3 месеца
ако въведете ред ама кат как си беше преди и спрете пропагандата, опрайте здравеопазването и яденето да не е безконтролна химия, мое и се замислим сериозно, парите нема са същите ама паркирани коли по детските площадки, Паси и Славчо с чарлгарите по ТВ не стаа, въвеждате ред, убивате физически троловете и ше си доем що да не .....
7
 
6
 
8
pinoccio до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Бреййй, какво прозрение. Да не взимаш виагра за антената и да получаваш някаква ченълинг информация?
9
 
18
 
7
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
така, да видим кво се е променило от времето когато заминаха ... еми нищо, даже по зле става. тиквата, кой и дпс леко по леко си правят авторитарна държава с цар Тиква... та не само няма да се върнат, още ще ги последват, че и децата ще си вземат.
9
 
12
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Айде бе, да изхранват такива като теб + *** ли? Хайде няма нужда :)

Още от Икономика и политика
Зорница Мълчанкова – предприемач на проект със сърце