Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Б. Петков: Все повече хора ще имат право на пожизнена втора пенсия

Частните фондове ще гарантират минимален размер на втората пенсия, каза социалният министър

Б. Петков: Все повече хора ще имат право на пожизнена втора пенсия

Снимка: БТА

Най-масовият вариант за пенсия от универсалните пенсионни фондове ще бъде пожизнена втора пенсия, като се гарантира нейният минимален размер. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по bTV.

Той коментира предложените промени в Кодекса за социално осигуряване. Вчера работната група представи как ще бъдат изплащани пенсиите от универсалните фондове. Разработени са няколко възможности. Основният продукт, който ще предлагат универсалните фондове е пожизнена пенсия.

На пожизнена пенсия ще имат право тези, чиято частна пенсия е над 20% от минималната пенсия, която плаща държавата. Предвижда се на пенсионерите да им бъде гарантиран минималният размер, който ще се изчислява на база сумата на брутния размер на преведените от НАП осигуровки, внесени за съответното лице. За целта ще се подписва пенсионен договор с фонда, в който ще се определя начинът на плащане и гарантираната минимална сума.

“Основният продукт, който ще предлагат пенсионните фондове, е пожизнена пенсия. Ако има достатъчно натрупвания, осигуреното лице ще може да получава сумата една година преди навършване на пенсионна възраст”, обясни министърът. 

Още по темата

Първите пенсионери, които ще получават пари от универсалните пенсионни фондове, ще са през 2021 г. за жените и през 2024 г. за мъжете, каза министърът. По думите му с увеличаването на осигурителния период във втория стълб все повече хора ще имат право на пожизнена пенсия. Не за всички обаче ще има достатъчно натрупани пенсии за пожизнено изплащане, уточни той.

Пожизнената пенсия ще е с гарантиран минимален размер, като за нея са предвидени различни варианти.

Ще има пожизнена пенсия с гарантиран период на плащане, като по този начин ще се гарантират правата на наследниците. Ако натрупванията са по-малко от три минимални пенсии, ще може да се плаща еднократно или разсрочено за период до една година, заяви Бисер Петков.

По думите му пенсионноосигурителните дружества ще гарантират на хората, че вторите пенсии ще бъдат изчислявани на реално внесени осигуровки.

За парите за децата с починал родител/родители Петков напомни, че от следващата година тези без право на наследствена или персонална пенсия ще имат право на помощ от държавата, която ще е минимум 113 лв. Точният размер ще се определя с бюджета за всяка година. Очаква се от новата помощ да се възползват около 2400, каза министърът.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 април