IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАБХ не е хващала доставки на продукти от сивия сектор в социални заведения

Храните за училища и детски градини трябва да са само от регистрирани обекти, заяви експерт от Агенцията

11:14 | 08.01.15 г.
БАБХ не е хващала доставки на продукти от сивия сектор в социални заведения

Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) не е установявала при проверкидоставки на продукти от сивия сектор в социални заведения. Това каза пред БНР Райна Иванова, експерт в агенцията.

Доставчиците на храни за социални домове, болници и училища трябва да доставят продуктите от регистриран производител в регистриран обект, посочи тя.

Запитана дали в детските градини и социалните домове не проникват храни от сивия сектор, Райна Иванова отговори, че доставчикът трябва да доставя продуктите от регистриран обект и то с търговски документи. „Ние не регистрираме търговците, а обектите за производство и търговия с храни“, обясни тя.

Повод за коментара е интервю на председателя на Федерацията на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, която заяви вчера, че 70 на сто от доставчиците, спечелили обществени поръчки за доставка на хляб, не са доказали откъде го вземат. В същото време търговете за доставка на хляб са с обем 1,5 млрд. лв. годишно.

Експертът допълни, че е направена оценка на риска на всички обекти. Детските градини, социалните домове и училищните столове са обекти във висок риск и затова ги проверяват по-често.

„При нашите проверки не е установявана доставка от нерегламентирани обекти. Проверяваме не само наличната храна в обекта, а се връщаме назад във времето и правим обратна проследяемост“, подчерта тя.

Във връзка с твърденията, че сивият сектор при производството на хляб е с дял 50%, тя каза, че в миналото БАБХ е проверявала такива случаи, но скоро не са получавани сигнали.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още