IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАБХ обяви нелегалното движение на животни за основна причина за заразите

Осигурени са ваксини за цялата страна срещу заболяването заразен надуларен дерматит, заяви д-р Дамян Илиев

10:10 | 13.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Биоселена</em></p>

Снимка: Биоселена

Криминалното движение на животни е една от основните причини за разпространението на заболяването заразен надуларен дерматит по фермите в България, стана ясно от интервю на шефа на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев за БНР.

Той заяви, че ветеринарите в Агенцията отдавна знаят да огнището в Серес и са обучени, за да разпознават заболяването. Д-р Илиев смята, че е възможно в Гърция да са  ваксинирани само регистрираните животни, а останалите да са останали без ваксини.

Ние сме в пряка връзка с гръцките власти. Заболяването се пренася механично, а проблемът е в нелегалното движение на животни, които са евтини в тази ситуация, обясни той.

България е единствената държава, която успя за около месец да осигури необходимите ваксини за цялата страна, заяви д-р Илиев. 

У нас се ваксинират всички животни – и тези с марки, и тези без, но на фермерите се налагат глоби за откритите нерегистрирани животни.

Освен нелегалния превоз, проблем е, ако стопаните крият заразени животни по дворовете, защото те могат да заразят здравите. Животните са в риск месец след ваксинацията, тъй като толкова е необходимо, за да се изгради имунитет, обясни шефът на БАБХ.

Той ще представи в Брюксел предложение за промяна на правилата, които регламентират действията в случай на заразен нодуларен дерматит, тъй като по думите му нормативната база е много остаряла. Агенцията предлага продукцията от животни, които са ваксинирани, да е свободна за търговия.

България има 670 000 едри преживни животни, които са потенциално заплашени. Евтанизирани са около 2000, каза още д-р Илиев.

Утре започва ваксинация в Северна България. Ваксини има в цялата страна, даже и резерв, гарантира той.

По повод планираното пръскане срещу кръвосмучещи насекоми покрай Дунава д-р Илиев обясни, че това не може да стане, докато вали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още