IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАБХ: Още тази вечер ще бъдат ликвидирани свинете от с. Тутраканци

Съобщението беше направено на извънреден брифинг от изпълнителния директор на агенцията Дамян Илиев

21:11 | 31.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Още тази вечер ще бъдат предприети мерки за ликвидиране на свинете от с. Тутраканци, където беше открито огнище на африканска чума. Това съобщи на извънреден брифинг изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев, предава БТА.

Африканската чума може да се превърне в голям проблем за страната ако наближи големите индустриални ферми, посочи още Илиев. Той информира, че във въпросните ферми има близо половин милион свине и евентуалното им заразяване с болестта би причинило огромни щети за въпросния отрасъл. 

По-рано през деня БАБХ съобщи, че Националната референтна лаборатория е потвърдила инфекцията с вируса на африканска чума при домашните свине в провадийското село Тутраканци, като информацията беше изнесена и от областния управител на Варна Стоян Пасев.

Беше поставена ограничителна зона от 10 км за вход  и изход на животни, както и за търговията с тях, като в нея попада и село Бозвелийско.

Според данни на румънските ветеринарни власти броят на потвърдените огнища на африканската чума по свинете в Румъния е достигнал 725.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още