Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БАКБ: Няма реално увеличение на лошите кредити, остават към 8%

Контролът върху качеството на кредита е основното, върху което се фокусират банките, посочи главният изпълнителен директор Илиан Георгиев

БАКБ: Няма реално увеличение на лошите кредити, остават към 8%

Снимка: БГНЕС

Към момента няма реално увеличение на лошите кредити, чийто дял остава около 8%, заяви в ефира на БНТ главният изпълнителен директор на Българо-американската кредитна банка Илиан Георгиев.

Той изтъкна, че банките имат готовност за евентуално влошаване на дела на лошите кредити. Георгиев изрази надежда, че икономиката ще успее да се възстанови.

Според него все още не може да се очертае размерът на ефекта от пандемията, тъй като се намираме в много ранна фаза на оценяване на последствията от COVID кризата. Контролът върху качеството на кредита е основното, върху което се фокусират банките, посочи Георгиев. 

Още по темата

„Това, което се случва при нас, е, че взимаме провизии, правим разходи за обезценки с цел да натрупаме резерви и наблюдаваме внимателно всеки един клиент, за да можем след това да локираме тези провизии, които сме натрупали, към конкретните кредити, които няма да бъдат върнати“, заяви Георгиев.

Той подчерта, че е бил осигурен мораториум, или кредитна ваканция, за клиентите, което им позволява да не плащат големи суми по своите кредити. Това дава време на клиентите, които са изгубили работа, да се реализират на ново място или бизнесът да поднови своята дейност.

Георгиев посочи, че основните притеснения на банката са свързани с въпроса каква част от клиентите, след изтичане на кредитния мораториум, ще възстановят плащанията по своите кредити.

„Поради тази причина се надяваме на едно плавно възстановяване на икономиката, което да „обере“ онези хора, които са загубили работа, тъй като ще има бизнеси и индустрия, които няма да съществуват след пандемията“, коментира още Георгиев.

Той подчерта, че данните за България и Европа показват, че спестяванията растат, а покачването на кредитите е задържано.

„Очаквам след реализиране на мерките за насърчаване на бизнеса тези кредити да тръгнат нагоре или поне да достигнат нивото, което сме постигнали в момента“, заяви шефът на БАКБ.

От финансова гледна точка той оцени като правилен момента за нов държавен дълг, тъй като се намираме в ситуация на безпрецедентно ниски лихви.

„Мисля, че Министерството на финансите балансира и след като направи няколко пласирания на вътрешен дълг, отиде с тази по-голяма емисия, която определено може да се пласира навън, поради своя мащаб и направи една добра сделка, чисто финансово с постигнатите параметри", посочи още Илиан Георгиев.

Печалбата на банковия сектор към юли 2020 г., според БНБ, се свива с 43% на годишна база. От друга страна провизиите на банките относно проблемните активи са нараснали към юли до 443 млн. лв. спрямо 220 млн. лв. година по-рано, припомнят БНТ.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 2600 флакона Ремдесивир ще бъдат разпределени сред болници у нас