IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балканска асоциация ще разрешава спорове чрез медиатори

В девет страни на Балканите разрешаването на национални и трансгранични конфликти може да става извън съда, посочи Петя Мургова

13:29 | 10.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Медиатори от девет балкански страни се обединиха в Балканска асоциация за разрешаване на спорове (БАРС). Нейна амбиция е да работи за ограничаване на корупционните практики, намаляване натовареността на съдилищата, както и  за цялостна промяна на съдебната система.

Основателят на асоциацията адвокат Петя Мургова сподели по БНР, че идеята се е зародила по естествен начин, след като е преминала през обучения в цял свят и е видяла къде медиацията работи най-добре.

Според нея голямото предизвикателство пред балканските страни е да популяризират инструмента, тъй като хората все още предпочитат по споровете им да се произнася съдът.

“След въвеждането на директива 2008/52 на Европейския парламент за някои аспекти на медиацията, Европейският съюз възприе алтернативното разрешаване на спорове като една значима стъпка за улесняване на достъпа до правосъдие. Дългите дела, претовареността на съдебната система и корупция в нея не са балкански синдром, категорична е тя. – Това е световен проблем, но на Балканите е особено чувствителен точно поради манталитета“.

Експертите от БАРС ще се опитват да проправят мост в разрешаването на конфликти в международен аспект като имат предвид законодателството в съответните държави.

“Медиаторът трябва да притежава доста качества! Първо – да е завършил обучение по медиация. Там се учат основните похвати за справяне с един конфликт. Психологията лично на мен ми е много интересна, а голяма част от медиацията е психология, и е два пъти по-предизвикателно за нас, когато в спора участват хора от различни култури с различни представи за справедливост”, посочи Мургова.

По думите ѝ един е трансграничният конфликт между турчин и българка в зависимост от различията, които те упражняват на чисто културно ниво, и съвсем различен би бил той между двама европейски граждани, или две европейски компании, например от България и Румъния, с относително сходен манталитет.

“Всички тези предизвикателства, разбира се, стоят пред нас и това ни вдига още повече летвата да сме подготвени и да съдействаме на страните”, смята Мургова.

Тя информира, че хората могат да намерят връзка и контакти на интернет страницата на асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още