Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БАН: Българските маски с въглен от костилки на кайсии получиха сертификат

Благодарение на гъвкавото преструктуриране на науката и бизнеса се произвеждат достатъчно предпазни средства, посочи проф. Павлина Долашка

БАН: Българските маски с въглен от костилки на кайсии получиха сертификат

Проф. Павлина Долашка, Институт по органична химия към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предпазните маски с филтри с активен въглен от костилки на кайсия, разработени от Българската академия на науките (БАН), получиха сертификат от италианска лаборатория. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. д-р Павлинка Долашка от Института по органична химия към БАН в предаването “Бизнес старт”. 

Още по темата

“Епидемията ни научи как учените можем бързо да реагираме на проблеми. Когато ни извикаха в кризисния щаб, видях изключително притеснени хора. Никой по света не знаеше как да реагира. Въпреки че сме работили по антивирусни продукти, реших, че на първо място трябва да намерим начин да се предпазим от вируса и чак след това да се мисли за лечение на вече заразените”, разказа проф. Долашка. 

Новото предпазно средство е разработено от екип учени от БАН в рамките на Центъра за компетентност за чисти технологии и Националната научна програма БиоАктивМед.

“Първо намерихме компания, която да произвежда платове и филтри за маските. После биологическият факултет трябваше да тества тези филтри. Маските са готови и последните тестове по тях приключиха. Преди няколко дни ние получихме и сертификат от италианска лаборатория”, посочи пътя на изобретението проф. Долашка.

Тя изтъкна и предимствата на тези маски в сравнение с китайските.

“Една маска струва само 5-6 лева, колкото кутия цигари, но може да се използва многократно - да се пере и да се сменя филтърът”, каза ученият от Института по органична химия към БАН. 

Тя посочи, че благодарение на гъвкавото преструктурирана на науката и бизнеса, се произвеждат достатъчно маски.

Целия разговор можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСК: Елементарни пропуски спъват инвеститорите в България