IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките са все по-склонни да подкрепят инвестиционни проекти в земеделието

Селското стопанство може да тласне развитието както на икономиката като цяло, така и на сектора на имотите в частност

12:04 | 08.11.12 г. 4
Банките са все по-склонни да подкрепят инвестиционни проекти в земеделието

Земеделието е един от секторите с голям потенциал за развитие, който може да привлече чужди инвестиции и да тласне развитието на българската икономика като цяло и сектора на имотите в частност.

Около това мнение се обединиха участниците в есенното издание на конференцията за инвестиционни проекти и пазара на имоти BalRec, която се провежда днес.

Катерина Краева, адвокат от Wolf Theiss, коментира, че се наблюдава повишен интерес към сделките със земеделски земи. На българския пазар стъпват както нови инвеститори, които се интересуват от развитие на селскостопанска дейност, биоземеделие и преработката на селскостопанска продукция, така и инвеститори, които вече осъществяват дейност в страната, но искат да насочат придобития опит и експертизата си в друга посока.

Николай Коцев, ръководител проекти в ОББ, коментира, че банките имат готовност да финансират инвестиционни проекти в сектора на земеделието както на чужди инвеститори, така и на българските земеделци. Той подчерта, че в последните години много от стопаните у нас са натрупали ресурси, които предстои да вложат в разширяването на дейността. Коцев допълни, че секторът се ползва и с подкрепата на държавата, което също привлича интереса на финансиращите институции.

Потенциалът на България извън селското стопанство

Транспортът и логистиката е друг сектор от икономиката, който има огромен потенциал за развитие чрез привличането на чужди инвестиции, коментира Росен Иванов, управляващ партньор в консултантската компания Entrea Capital. По думите му България не се е възползвала от географския си потенциал, а това би могло лесно да се промени на фона на активното строителство на инфраструктура.

Иванов очерта медицинския, балнео и спа туризма като още един сектор от икономиката с неразвит потенциал. „Има нужда от цялостна държавна политика в тази насока, това може да помогне и на вече построената хотелска база, която изпитва трудности с намирането на клиенти, да се развие успешно”, посочи той.

Индустрията – приоритетен икономически сектор

В последните месеци се наблюдава засилен интерес на инвеститори, които искат да навлязат в България и да развиват дейности с висока добавена стойност, каза Валентина Александрова, директор секторно инвестиционно обслужване в Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Тя подчерта, че привличането на инвестиции в производството и преработвателната промишленост е приоритет за агенцията, която в последните месеци работи и по целенасочена маркетингова стратегия за подобряването на имиджа на България като инвестиционна дестинация. 

От началото на годината агенцията за инвестиции работи с около 250 чужди компании, като 50 от тях са изключително активни в осъществяването на намеренията си да стъпят в България. Агенцията е издала и 8 сертификата за големи инвестиции на обща стойност над 100 млн. лева, посочи Александрова.

Тя допълни, че някои чужди компании, които преди време са имали желание да осъществяват дейност в България, но са замразили проектите си заради кризата, са възобновили работа.

От друга страна има заявен интерес от други компании, които искат да осъществяват дейност у нас. Най-много са фирмите за производство на авточасти, компаниите от сектора на електрониката и електротехниката, информационните технологии и аутсорсинга, посочи Валентина Александрова.

Същевременно агенцията за инвестиции вече е провела няколко рекламни инвестиционни форума в чужбина. На тези срещи с чуждия бизнес България се рекламира като атрактивна инвестиционна дестинация в транспортния сектор и машиностроенето, електрониката и електротехниката, химическата индустрия, хранително-вкусовия сектор, високите технологии, здравеопазването и медицинския туризъм.

Новите стари проблеми

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че лошото състояние на инфраструктурата и амортизираната производствена материална база са една от основните пречки пред навлизането на чужди инвеститори в България.

Според Росен Иванов стимулите, които държавата предлага на големите инвеститори, са неясни и не е намерен правилният модел за подкрепа на бизнеса.

Той посочи Чехия като държава от Централна и Източна Европа, която се е възползвала от предимствата си и е изградила правилен подход, за да привлича чужди инвестиции. Страната е разработила и развила модерна производствена и транспортна инфраструктура, включително и по модела на публично-частното партньорство, който предстои да навлезе в България, субсидирала е инвестициите на чуждите компании в земя и терени, както и разкриването на нови работни места.

Мартин Гиков, началник отдел финансиране на недвижими имоти в УниКредит Булбанк, подчерта, че много потенциални инвеститори изпитват притеснения да стъпят на българския пазар и заради непоследователната политика на правителството по отношение на бизнес климата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Нещо ми убягва сектор в който след намесата на банките да не се е балонизирал и спукал, а последствията за това да го отнесе народа. Поне в България няма и как да има след като банките не просто искат 5,6,7,8,9 и нагоре процента лихва, те реално искат 20% от оборота, а не 20% от печалбата. Примери много отворете някой сайт с описание на кредит и сметнете реалното оскъпяването на това което ще получите и това което ще върнете. Да не забравите да включите и % за отпускане на сумата върху самата сума от 1.5% до 2% дори 3%. Да не забравите и таксите, които варират от 1, 2, 3, 4 дори стигат до 4.5%. И чак тогава прибавете рекламираната лихва от 6,7,8% за да получите умопомрачителните над 15%, НО само ако сте заложили вещи покриващи изтеглената сума на 120%. За суми без 100% се добавят още утежнения от порядъка на 3% до 7%. Е как да правиш конкурентен бизнес? Затова внасяме от "фалирала" Гърция и др. Държави земеделска продукция. НЕ МЕРСИ на тази склонност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Много по-голям проблем е правораздаването, там сме на абсолютната нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Абе ще се сетят, че "ранъта праи борбъта", само да не е късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
много потенциални инвеститори изпитват притеснения да стъпят на българския пазар и заради непоследователната политика на правителството по отношение на бизнес климата.Това винаги е бил и си остава основен проблем и за местните и за чуждите инвеститори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още