Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Банкови карти се източват най-често чрез фишинг, предупреждават експерти

С груба хакерска атака е трудно да се преодолеят защитите

Използването на банкови карти за разплащания онлайн почива върху технологии, които трудно могат да се преодолеят с груба хакерска атака. Затова хакерите използват най-често т. нар. фишинг. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Георги Димитров, юрист от Фондация "Права и Интернет".

Още по темата

Той коментира информацията от фондация „Лаборатория за потребителски и граждански инициативи“, че гражданите подават близо 20 сигнала месечно за злоупотреби с банкови карти. По данни на специалистите фишингът не е нов метод, но става все по-разпространен в последните месеци. Хората получават имейл, в който има линк към фалшив сайт, наподобяващ този на банката и клиентът въвежда сам личните си данни. После хакерите източват сметката. 

„С развитието на технологиите хората започнаха да научават как да се предпазват. Развитието на банковите карти и системите за теглене в брой, както и използването на карти с чип бяха въведени точно заради необходимостта хората да бъдат предпазени от измами“, коментира юристът. Той допълни, че през мобилните телефони също е трудно да се извлекат данни, така че основният канал за фишинга остава интернет.

„Много рядко финансови институции комуникират с граждани по електронна поща. Ако се види такова съобщение в електронната поща, клиентът трябва директно да се обърне към банковата институция“, препоръча той.

Експертът препоръча, ако човек заподозре, че е обект на банкова измама, незабавно да уведоми съответната финансова институция. Банковите трансакции са застраховани, но гражданите трябва да са активни, допълни той. Банкери също потвърждават, че банките нямат практиката да си кореспондират с клиентите по имейл. В Западна Европа пък в общите условия на някои банки е записано, че е изрично забранено да се следват линкове, дошли по електронната поща, коментират експерти.

Вижте още във видеото:

гледано: 2883   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Още видео материали можете да видите в сайта на Bulgaria On Air
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 3 години
Да, това е едното пионерско поръчение в ЕС - да се плашат маймуните от карти, банки, кражби и т.н. за да харчат парите си и се "кредитират, а не депозират" :)))

А другото поръчение в ЕС е ... същото, като последното пионерско поръчение, спуснато чрез ЦК на ККП в Китай - "Борбата с корупцията"! Затова сега проблема на всички артисти по новините е: "Защо няма ГОЛЯМ осъден за корупция, а само дребни"?

Обаче, не се сещат да ви кажат, че корупцията е 2 вида, и малкия вид /по размер на "оборота"/ е външната за самата система /индивидуалната корупция/... а голямата е вътрешната /институционалната корупция/! И няма как, система изградена от роднини и връзкари да се "сбори" с голямата - така че, остава само борбата с ВАСсссс :)))))))))))))))))))))))))))))

Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 21 май