IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Влизането на България в Шенген е въпрос на справедливост

България е отговорила на критериите и е справедливо България и българите да се радват на всички предимства, които носи членството в Шенген, коментира председателят на ЕК

20:29 | 13.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Барозу: Влизането на България в Шенген е въпрос на справедливост

Европейската комисия подкрепя България за присъединяването й в Шенген и считаме, че влизането на България в Шенген е въпрос на справедливост. Това каза председателят на ЕК Жозе Барозу след срещата му днес с министър-председателя Бойко Борисов.

Гостът припомни, че две правителства считат, че в момента не могат да вземат такова решение. Мога да кажа, че България е отговорила на критериите и е справедливо България и българите да се радват на всички предимства, които носи членството в Шенген, добави Барозу. Той отбеляза, че ЕК ще продължи да работи заедно със страните членки, за да бъдат преодолени различията.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че на 31 октомври премиерът на Холандия Марк Рюте ще бъде на посещение у нас. Надявам се след това, което ще види на място, да промени своето решение, добави Борисов. По думите му единството на ЕС е единственият шанс за просперитета на Европа. 

Барозу заяви, че правителството трябва да продължи борбата с организираната престъпност и реформата в съдебната система и призова институциите да обединят усилията си. Гостът препоръча също да се ускори усвояването на еврофондовете. Много е постигнато вече и в бъдеще смятаме, че трябва да се постигне още повече, добави той.

Премиерът Борисов отбеляза, че амбицията на правителството е да усвои всички фондове, които има за страната. Той благодари за личната помощ на Барозу за подкрепата за важните големи инфраструктурни проекти в страната.

Двамата днес са посетили строежа на една от станциите на метрото в столицата. В София, благодарение на фондовете, ще приключи строежът на метрото и това е израз на европейската солидарност, отбеляза гостът.

Председателят на ЕК поздрави Словакия за подкрепата й за разширяването на Европейския фонд за финансова стабилност. Това е важно решение за цяла Европа, нямах съмнение, че Словакия ще го подкрепи, защото това решение е в интерес на страната и на цяла Европа, добави той.

Гостът отбеляза, че България е много добър пример за икономическа дисциплина и поздрави премиера за предприетите мерки, като препоръча правителството да работи в същата посока. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 12 години
Правилно бе Барозка, *** кви закони кви контрабанди кви граници, тука става въпрос за мъжество, справедливост, солидарност, приятелство.. Да ви *** на европата бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още