IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАСЗЗ стартира нови 15 комасационни проекта върху 71 128 дка

В момента се работи върху 5 проекта с обща площ на участващите в процедурата от 29 336 дка

16:13 | 25.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Радослав Манолов <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Радослав Манолов Снимка: Investor.bg

Членове на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) стартират нови 15 комасационни проекта в различни землища, заяви Радослав Манолов, зам.-председател на БАСЗЗ по време на семинар, организиран от асоциацията във Велинград.

Площта на земите на собствениците, заявили желание за участие в проектите, е в размер на 71 128 дка, а самите землища са по-големи, като право на участие в комасационните процеси имат всички собственици и могат да се присъединят.

15-те проекта вече са предадени в Министерството на земеделието и храните.

Списък на землищата и декарите на инициаторите на комасацията

Област Община землище декари
Бургас Средец Долно Ябълково 5132
Бургас Средец Факия 6731
Велико Търново Горна Оряховица Стрелец 3799
Велико Търново Стражица Асенова 4141
Велико Търново Стражица Стражица 3469
Велико Търново Сухиндол Сухиндол 3136
Ловеч Летница Горско Сливово 5634
Ловеч Ловеч Радювене 7685
Ловеч Угърчин Угърчин 6734
Плевен Гулянци Ленково 4121
Плевен Плевен Николаево 6964
Русе Борово Горно Абланово 2829
Шумен Каспичан Марково 2913
Ямбол Елхово Жребино 4146
Ямбол Елхово Лалково 3694
Общо     71128

През миналата година БАСЗЗ стартира други 5 комасационни проекта, при което вече е премината част от процедурата. Проектите бяха в с. Друмево, Шуменско, където инициаторите притежават 5 210 дка, в с. Момин Църква, Бургас с 6 863 дка на инициаторите, в с. Радел област Ямбол, където инициаторите имат 4 961 дка, в гр. Смядово област Шумен, където инициаторите имат 5 315 дка и в с. Студена област Хасково с 6 986 дка. Общо 5-те проекта са с 29 336 дка на инициаторите.

Така с новите 15 проекти комасацията ще се разпростре върху 100 000 дка, като заедно с първия проект, този в с. Катунец, област Ловеч, ще достигнат 107 000 дка, уточни Манолов.

В Катунец площта на парцелите е била увеличена с 300% в резултат на комасационната процедура. Цената на земята се е повишила 4 пъти, а на рентите - от 5 лв./дка на над 30 лв./дка. В процедурата са участвали 7 000 дка от общо 14 000 обработвани декари в землището.

Вече тече и проект за изграждане на напояване в с. Катунец в резултат на окрупнената земя, а такъв проект тече и в с. Връв област Видин. За съжаление евросредствата отидоха в гаранционен фонд, а не се използваха за комасационни проекти и напояване, сподели Манолов.

Комасацията в Европа – Турция, Германия и Испания са лидери

Комасацията е задължителна в областта Галисия в Испания, сподели Манолов. В Германия тя става задължителна, ако участват над 51% от притежателите. Това не се приема като тежест, а като правилно решение.

Немският опит е възприет от Турция, като от 2010 г. досега в южната ни съседка са комасирани 36 млн. декара - колкото са всички обработваеми земи в България. Строят се напоителни канали, някои от които са толкова големи, че на дъното им могат да стоят 4 камиона. До 2020 г. Турция планира комасацията на 140 млн. дка, като инвестицията за това ще е 8 млрд. долара, но пък ще се спестят по 3,3 млрд. долара на година, тоест инвестицията ще бъде изплатена до 3 години.

Хората, които не са на мястото по време на комасацията, се защитават от обществен защитник. В България все още дори няма истинска дискусия и ние правим комасацията, за да покажем как се прави, сподели Манолов.

На 100% комасирана е земята само в Русия. Там наследниците имат акции в бившите кооперации.

Раздробяването на парцелите у нас продължава

В последните години средният размер на парцелите у нас е намалял до 5,5 дка, спрямо 6,8 дка преди няколко години, което изостря проблема с раздробеността и засилва нуждата от комасация, стана ясно на семинара.

Комасацията ще съдейства за усвояване на евросубсидиите, за увеличаване на заетостта, за развитие на напояването. Важно е да се отчете, че така се постига планиране на селскостопанските територии, каквото всички общини трябва да имат до 2016 г.

Целта на комасацията е намалението на разстоянието между имотите на един собственик, като в този процес големите собственици отиват в покрайнините на землището, а малките са в съседство със селото, като така не им се налага да пътуват по 2-3 км. в едната посока, за да стигнат до нивата си.

Свързани компании:

БГ Агро АД(BGAG)

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Kel Hasan
преди 11 години
Манолов е единственият нормален от цялата глутница наречена БАСЗЗ. Жалко само, че трябва да се съобразява с паразитната структура Карол Финанс и собственикът и Нарцис Каролев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още