Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ББР: Последните няколко месеца са благоприятни за българската икономика

Случиха се и ще се случат големи сделки. Едната е за покупката на "Виваком", другата е в областта на преструктурирането на "Булсатком", заяви София Касидова, съветник на УС на Българската банка за развитие

ББР: Последните няколко месеца са благоприятни за българската икономика

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България разполага със стабилна макросреда и устойчив ръст през последните няколко години, а това дава възможност за конвергенция към развитите икономики, коментира София Касидова, съветник на УС на Българската банка за развитие (ББР), в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Гостът взе отношение по темата за състоянието на българската икономика към момента. Тя изрази мнение, че последните няколко месеца са благодатни за българската икономика. "Случиха се и ще се случат големи сделки. Едната е за покупката на "Виваком", другата е в областта на преструктурирането на "Булсатком". Ще се случи сделката и за БТВ, може би и за ЧЕЗ. Хубавото е, че инвестициите се насочват към дялови такива", поясни София Касидова.

"InvestEU е програма продължение на плана "Юнкер". Идеята ѝ е да се създаде гаранционен фонд, при който, за разлика от предишната програма, сега всички банки за развитие, които кандидатстват, могат да ползват тази гаранция директно. Фокусът на този фонд е в четири политики - малки и средни предприятия (МСП), устойчива инфраструктура, иновации, технологии. Обмисляме инструменти за МСП и за развитие на инфраструктурата", посочи Касидова.

В разговора стана ясно, че на 24 и 25 октомври Българската банка за развитие заедно с честването на своята 20-годишнина реши да бъде домакин и на тазгодишната среща на миноритарните акционери на Европейския инвестиционен фонд.

"Европейският инвестиционен фонд е механизъм, създаден заедно с Европейската инвестиционна банка, който насочва ресурс от капиталовите пазари, създаден с цел инвестиране и укрепване на капитал на компаниите в страни членки на Европейския съюз", смята Касидова.

По думите й това става чрез няколко основни механизма: гаранции, дялово участие, различни фондове." Европейският инвестиционен фонд не инвестира директно, а чрез тези механизми, които се опосредстват от национални банки за развитие и други небанкови институции", допълни тя.

Още от разговора вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията