Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ББР ще има нова схема за повторно кандидатстване за заеми от физически лица

Банката очаква одобрението на ЕК да финансира бизнеса в по-голям размер и при по-дълъг срок за кандидатстване

ББР ще има нова схема за повторно кандидатстване за заеми от физически лица

 Живко Тодоров, изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Снимка: ББР

Българската банка за развитие (ББР) работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за която получи мандат от правителството, както и за удължаване на срока за кандидатстване до юни 2021 г.

Финансовата институция изчаква финално одобрение от Европейската комисия по новите условия на програмата за бизнеса, за да може да предоставя финансиране в по-голям размер и по-дълъг срок за кандидатстване.

"При одобрение лица и фирми, които ще изпитат затруднения при повторен локдаун, ще могат да се възползват от двете програми", обяви изпълнителният директор на ББР Живко Тодоров в Третия банково-финансов форум "Бъдещето на парите".

Още по темата

„Парите имат бъдеще, а тези, които инвестираме сега в икономиката, ще ни го гарантират. ББР се стреми да подпомогне целия български бизнес, от всички възможни сектори на икономиката. Затова и внесохме за одобрение в ЕК нови, подобрени параметри по програмата, чрез които достъпът до кредитиране да е възможен за още по-широк спектър от компании", поясни банкерът.

"Заложили сме удължаване на срока за кандидатстване до края на юни 2021 г. и увеличихме максималния размер на кредитите на 1 млн. лева за малки и средни предприятия.“

По програмата на ББР вече ще могат да кандидатстват и големи компании, като заемът, който ще могат да ползват, е до 2 млн. лева. От финансирането ще се възползват и фирми, които вече са получили средства, но можат да кандидатстват повторно до достигане на новия максимален размер.

„Целта на ББР е да даде глътка въздух не само на българския бизнес, но и на физическите лица, които изпитват финансови затруднения покрай пандемията от COVID-19. Експерти на финансовата институция работят по вариант, при който те също да могат да кандидатстват повторно за безлихвен заем“, съобщи Живко Тодоров.

Той уточни, че програмите са отворени за абсолютно всички браншове, като банката не кредитира директно, а отпуска гаранции, дава портфейлни гаранции на търговските банки партньори.

По думите на Тодоров Българската банка за развитие ще продължава да играе ролята на партньор на търговските банки в страната, като има готовност да управлява и още програми, ако правителството й възложи мандат за това.

"В Групата на ББР има дъщерни дружества, които са създадени с цел подкрепа на най-малките и стартиращите компании. Това са Микрофинансиращата институция ДЖОБС и Фондът за капиталови инвестиции", подчерта Живко Тодоров.

Според данните от отчетите на търговските банки, към 24 ноември за безлихвени заеми са одобрени близо 23 хиляди души, а общата стойност на кредитите е почти 95 млн. лева. По гаранционната програма в подкрепа на бизнеса банката е потвърдила за гарантиране 1004 компании за заеми в размер на над 129 млн. лв. Програмата за МСП има готовност да поеме заеми в размер до 1,2 млрд. лв.

ББР участва и в програмата beamUp lab, създадена по инициатива на Българската фондова борса (БФБ). В продължение на една година компаниите, включени в нея, ще се запознават с различните възможности за финансиране, за да могат успешно да реализират новите си идеи.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Глобяват две болници в София за неспазване на плана за ваксиниране